Заразеният с коронавирус Доналд Тръмп бе транспортиран с президентския хеликоптер Marine One до военната болница „Уолтър Рийд“ в щата Мериленд, съобщиха световните агенции. Той напусна Белия дом и извървя пеша разстоянието от резиденцията до чакащия го хеликоптер. Тръмп, който беше с маска, ще остане няколко дни в Медицинския център "Уолтър Рийд" в съседния щат Мериленд, военно медицинско заведение, в което президентите на САЩ се лекуват от десетилетия.

Проф. Мермерски: От Белия дом ме увериха, че Тръмп има съвсем леки симптоми

Президентът извървя разстоянието до хеликоптера без чужда помощ.  Той пристигна в клиниката към 1:30 ч. българско време.


„Президентът Тръмп се намира в добро разположение на духа, има леки симптоми, той не спря да работи през целия ден“, каза прессекретарят на Белия дом Кейли Макинъни. „От предпазливост и по препоръка на неговия лекар и на медицинските специалисти, президентът ще работи от президентския офис в „Уолтър Рийд“ през следващите няколко дни“, добави тя.

Байдън пожела скорошно възстановяване на Доналд и Мелания Тръмп

Говорителката на Белия дом Алиса Фара каза ред АВС News, че Тръмп „остава шефът“ и не е предавал свои пълномощия на вицепрезидента Майк Пенс, чиято проба за коронавирус е отрицателна. 

По рано лекарят на президента - д-р Шон Конли, съобщи, че Тръмп чувства умора, но запазва добро настроение и висок дух.

По думите му държавният глава е лекуван със серум от антитела, произведен от американска компания, предаде ТАСС. Става дума за инжекция с коктейл от антитела срещу коронавирус на фирмата Regeneron, който, според някои експерти, може да намали концентрацията на инфекцията в кръвта, съобщава РИА „Новости“.
 

Лекарят твърди, че Мелания Тръмп „се чувства все така добре”. У нея се наблюдава „слаба кашлица и главоболие". „При останалите членове на първото семейство всичко е наред, резултатите от тестовете им са отрицателни", увери Конли.

Ето и официалното съобщение на лекаря, цитирано от CNN:

„Съобщавам следната информация с разрешението на президента Доналд Дж. Тръмп.

След като с PCR бе получено потвърждение на диагнозата на президента, като предпазна мярка той получи единична доза от 8 грама коктейл поликлонални антитела на Regeneron. Инжектирането бе извършено нормално. В допълнение към поликлоналните антитела президентът приема цинк, витамин D, фамотидин, мелатонин и всекидневния аспирин.

От този следобед президентът остава уморен, но в добро настроение. Състоянието му се оценява от екип от експерти и заедно ще отправим препоръки към президента и първата дама за най-подходящите следващи стъпки.

Първата дама Мелания Тръмп остава добре само с лека кашлица и главоболие, а останалите от първото семейство са добре и с отрицателни тестове за SARS-CoV-2 днес“


Лекарството с антитела срещу COVID-19 на въпросната биотехнологична фирма в момента се намира в трета фаза на тестване.

В късния петък сутринта първата дама Мелания Тръмп заяви в „Туитър“, че „има леки симптоми, но като цяло се чувства добре“.


„Очаквам с нетърпение бързото възстановяване“, пише тя в социалната мрежа.