Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че е спокоен, но възмутен, че е в затвора, неоснователно според него, и приветства мобилизацията на поддръжниците си в първото си публично послание, изпратено от килията, предаде Франс прес.

Лула, който ръководеше Бразилия от 2003 до 2010 г., беше осъден на над 12 години затвор за пасивна корупция и пране на пари и от 7 април изтърпява присъдата си в затвора в Куритиба.

Един от най-дълго служилите бразилски политици официално в затвора

Бившият президент отрича категорично да е извършвал нарушения и заявява, че процесът е целял да попречи на участието му в предстоящите през есента избори, на които той продължава да е фаворит.

"Аз съм спокоен, но възмутен като всеки невинен, който се възмущава като види една несправедливост", посочва Лула в писмо, предадено от адвокатите му на сенаторката Глейзи Хофман, председателка на Партия на трудещите се, на която бившият президент е съосновател. 

Той благодари на поддръжниците си за съпротивата им и за участието им в протестните акции. Лула отново заявява, че отправя предизвикателство на съдията Сержио Моро и екипа за борба с корупцията да докажат престъплението, което твърдят, че е извършил.

Сержио Моро е съдията от първа инстанция, който призна Лула за виновен. Той стана символ на борбата с корупцията за много бразилци и мишена за нападките на поддръжниците на бившия президент.

В рамките на протеста си вчера поддръжниците на Лула да Силва окупираха символично за няколко часа апартамента в Сао Пауло, който според прокуратурата бившият президент е получил като подкуп.
БТА