След пет години реформи, Брюксел още не може да ни се довери
55299

Your browser doesn’t support HTML5 audio

След пет години реформи, Брюксел още не може да ни се довери
  • След пет години реформи, Брюксел още не може да ни се довери

Европейската комисия ще обяви докладите за България и Румъния за напредъка им в областите правосъдие и вътрешен ред.

Докладите са обобщаващи за петгодишния период, в който двете държави са част от Европейския съюз. Очаква се наблюдението на Брюксел да бъде продължено, като Румъния е в по-неизгодна позиция и й предстоят повече проверки.

В ранния следобед Европейската комисия ще направи обзор на постигнатото или несвършеното от двете страни. Докладите са част от Механизма за сътрудничство и проверка, който беше наложен на София и Букурещ като условие за приемането им в Европейския съюз.

Досега доклади бяха изготвяни два пъти годишно, но този, който предстои да бъде обявен днес, е по-необичаен.



Марк Грей, говорител на Европейската комисия: "Този доклад е различен, защото не разглежда само шест месеца или една година, а петте години. Така че тук става въпрос за по-аналитичен процес, който да посочи какво се е случило, какво не е проработило добре. В него са нашите заключения".

По-голямата част от тях са критики към недостатъчната реформа в съдебната система, посочване на пропуски в работата на различните институции, свързани с борбата с корупцията и организираната престъпност.

Изглежда, обаче, че Комисията е по-удовлетворена от България, отколкото от Румъния, защото се очаква наблюдението на двете страни да бъде разделено и те да получават докладите си по различно време.

За България следващият ще бъде чак в края на 2013 година, докато за Румъния - още в края на тази, а следващата година може да има няколко доклада. Причината е безпокойството на Комисията от политическата обстановка в Румъния.