Замразените в Швейцария руски активи възлизат на 5,8 милиарда швейцарски франка (6,36 милиарда долара) и продължават да спадат, предаде Ройтерс. Обявената сума се отнася за края на 2023 г. и е доста под обявените в края на 2022 г. замразени активи за 7,5 милиарда франка.

Основната причина за намаляването е спад на пазарната цена на акциите и на други финансови активи, които са блокирани, посочва Държавният секретариат по икономическите дела (SECO), който отговаря за налагането и спазването на санкциите.

Въпреки това намалението на замразените активи вероятно ще доведе до критики, че Швейцария не прави достатъчно, за да наказва Москва заради инвазията й в Украйна, посочва Ройтерс.

Макар че страната вече санкционира компании и отделни личности, използващи страната, за да заобикалят наложените им от САЩ и ЕС ограничения, върху Берн се оказва натиск да направи повече.


Замразените средства са малка част от руските активи в страната. По данни на Асоциацията на швейцарските банкери през 2022 г. руските активи в Швейцария са възлизали на 150 милиарда франка.

По данни на SECO броят на руснаците, чиито средства в Швейцария са замразени, възлиза на 1703 души, а този на компаниите и организациите - на 421.

Швейцария е приела наложените от ЕС санкции срещу Русия, но при все това Берн следва свой собствен път. Миналата седмица долната камара на швейцарския парламент гласува против участието на страната в международна работна група по налагане на санкциите срещу Русия, включваща САЩ, Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Япония и Европейската комисия.

Швейцарското правителство препоръча неучастие в работната група с аргумента, че страната вече си сътрудничи с участващите в нея страна, а и че оставането встрани би помогнало за организирането на срещата за мир в Украйна, насрочена за 15-16 юни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА