Съединените щати приветстваха одобряването на новата сръбска конституция, която окачествиха като "положително събитие", но подчертаха, че въпросът за Косово трябва да бъде уреден от ООН, предаде Франс прес.

"Със сигурност е положително събитие, че сърбите решиха с демократичен процес нещо, което можеше да предизвика политически страсти", каза пред журналисти говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак.

Твърде трудни въпроси като прекратяването на съюза между Сърбия и Черна гора "бяха решени по ясен и рационален начин" с новата конституция, добави говорителят.

Но в отговор на журналистически въпрос той заяви, че въпросът за Косово е "уреден с резолюция на Съвета за сигурност на ООН и той е отделен процес". Маккормак напомни, че посредникът на ООН Марти Ахтисаари се опитва да изготви до края на годината нов статут за Косово.



Областта, която формално е сръбска, от 1999 г. е под управлението на ООН и НАТО след бомбардировките на Северноатлантическия съюз, с които бе сложен край на репресиите на режима на Милошевич срещу албанските сепаратисти.