Папа Франциск провъзгласи папите Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци. Над милион поклонници и туристи от цял свят се стекоха на площад "Свети Петър" във Ватикана, за да станат свидетели на церемонията по канонизирането за светии на двамата папи. Това бе уникално в над двехилядолетната история на Римокатолическата църква събитие, не само защото в лоното на светците едновременно влязоха двама понтифекси, но защото това стана с участието на двама живи предстоятели на Църквата - папа Франциск и почетния папа Бенедикт Шестнадесети.

На церемонията присъстваха 93 чуждестранни делегации, от които 31 водени от държавни глави и ръководители на правителства. Тук бе и българският президент Росен Плевнелиев, както и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Житията на двамата нови светии са белязани от тесните им връзки и искреното им приятелство с България. Епископ Анджело Джузепе Ронкали, бъдещият папа Йоан Двадесет и трети е апостолически пратеник в България от 1925 до 1934 година с мисия за преодоляване на разделението между местните католици от двата обреда.

През 1934 година е издигнат за Месемврийски архиепископ и апостолически легат в Турция и Гърция със седалище в Истанбул.



В историческата си проповед на Рождество Христово през 1934 г. той се обръща към множеството, дошло да го поздрави, с думите: "Ако някой от България мине близо до моя дом, било през нощта или по време на трудности в живота си, винаги ще намери на моя прозорец една запалена свещ. Нека почука, нека почука! Никой няма да го запита дали е католик или православен; достатъчно е, че е брат от България. Нека влезе, и там ще го посрещнат две широко разтворени братски ръце и едно топло приятелско сърце".

Частица от мощите на отеца се намират в католическия храм в София, който носи неговото име, и са дар от папа Йоан Павел II при посещението му в България през 2002 година.

Йоан Павел Втори бе първият папа, посетил България, припомня БТА. Той избра датата 24 май за тази визита и сам пожела да обясни защо: "Всяка година, по случай празника на Светите братя Кирил и Методий, апостоли на славянските народи, приемам представителите на държавната власт и на Църквата в България. И така, аз идвам днес, за да върна по някакъв начин вашата визита и да се срещна с българския народ в неговата прекрасна страна. Сещам се в този момент за моя предшественик папа Адриан Втори, който се срещна със Светите Солунски братя в Рим. Те донесоха мощите на Свети Климент, папа и мъченик, и засвидетелстваха общението на основаната от тях Църква с Римската църква. Днес Римският епископ идва при вас, воден от същите чувства на общение в Христовата любов.

Сещам се също така, в този особен момент, за един друг мой предшественик - Блажения Папа Йоан Двадесет и трети, който беше апостолически делегат в България в
продължение на 10 години, като остана дълбоко свързан с тази земя и нейните жители. В негов спомен, любезно поздравявам всички вас и ви уверявам, че никога не съм преставал да обичам българския народ, представяйки го постоянно пред трона на Всевишния. Нека присъствието ми днес сред вас бъде красноречив израз на почит и обич, които храня към тази благородна нация и към нейните чеда".

По време на церемонията папа Франциск изпълни ритуала на канонизирането и отслужи меса - основната литургическа служба в латинския обред на Католическата църква.

След подготовката за служението прозвуча химн за Блажения Йоан Двадесет и трети и се пристъпи към първия от петте момента, които се състояха в прочит на значими проповеди и изказвания на двамата папи, а накрая бе изпълнен химн за Блажения Йоан Павел Втори.

Последва ритуалът по канонизацията и месата. След началните обреди префектът на Конгрегацията за делата на светиите кардинал Анджело Амато произнесе формула, в която се отправяше настоятелна молба към Светия отец да впише Блажените Йоан Двадесет и трети и Йоан Павел Втори в редовете на светците, за да могат всички християни да ги призовават като светии.

Папата отвърна с ритуален отговор, в който се съдържаше молитвен призив за Божието благоволение. Във втората и третата петиция бе степенувана молбата на "още по-настоятелна" и "най-настоятелна". След третата петиция папа произнесе формулата на канонизирането и постанови цялата Католическа църква да почита с благоговение
новите светии.

Накрая папа Франциск отправи благословия към всички присъстващи, която поради особената тържественост и повод се простира и върху всички молитвени предмети, които вярващите носеха със себе си на площад "Свети Петър".

След днешната канонизация провъзгласените за светии папи станаха 82, като се започне от Свети Апостол Петър.