Провъзгласиха Йоан Павел II и „българския папа за светци (СНИМКИ)
Провъзгласиха Йоан Павел II и „българския папа за светци (СНИМКИ) / снимка: Guliver/Getty Images

Папа Франциск провъзгласи папите Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци. Над милион поклонници и туристи от цял свят се стекоха на площад "Свети Петър" във Ватикана, за да станат свидетели на церемонията по канонизирането за светии на двамата папи. Това бе уникално в над двехилядолетната история на Римокатолическата църква събитие, не само защото в лоното на светците едновременно влязоха двама понтифекси, но защото това стана с участието на двама живи предстоятели на Църквата - папа Франциск и почетния папа Бенедикт Шестнадесети.

На церемонията присъстваха 93 чуждестранни делегации, от които 31 водени от държавни глави и ръководители на правителства. Тук бе и българският президент Росен Плевнелиев, както и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Житията на двамата нови светии са белязани от тесните им връзки и искреното им приятелство с България. Епископ Анджело Джузепе Ронкали, бъдещият папа Йоан Двадесет и трети е апостолически пратеник в България от 1925 до 1934 година с мисия за преодоляване на разделението между местните католици от двата обреда.

През 1934 година е издигнат за Месемврийски архиепископ и апостолически легат в Турция и Гърция със седалище в Истанбул.

В историческата си проповед на Рождество Христово през 1934 г. той се обръща към множеството, дошло да го поздрави, с думите: "Ако някой от България мине близо до моя дом, било през нощта или по време на трудности в живота си, винаги ще намери на моя прозорец една запалена свещ. Нека почука, нека почука! Никой няма да го запита дали е католик или православен; достатъчно е, че е брат от България. Нека влезе, и там ще го посрещнат две широко разтворени братски ръце и едно топло приятелско сърце".

Частица от мощите на отеца се намират в католическия храм в София, който носи неговото име, и са дар от папа Йоан Павел II при посещението му в България през 2002 година.

Провъзгласиха Йоан Павел II и българския" папа за светци (СНИМКИ)
netinfo

Йоан Павел Втори бе първият папа, посетил България, припомня БТА. Той избра датата 24 май за тази визита и сам пожела да обясни защо: "Всяка година, по случай празника на Светите братя Кирил и Методий, апостоли на славянските народи, приемам представителите на държавната власт и на Църквата в България. И така, аз идвам днес, за да върна по някакъв начин вашата визита и да се срещна с българския народ в неговата прекрасна страна. Сещам се в този момент за моя предшественик папа Адриан Втори, който се срещна със Светите Солунски братя в Рим. Те донесоха мощите на Свети Климент, папа и мъченик, и засвидетелстваха общението на основаната от тях Църква с Римската църква. Днес Римският епископ идва при вас, воден от същите чувства на общение в Христовата любов.

Сещам се също така, в този особен момент, за един друг мой предшественик - Блажения Папа Йоан Двадесет и трети, който беше апостолически делегат в България в
продължение на 10 години, като остана дълбоко свързан с тази земя и нейните жители. В негов спомен, любезно поздравявам всички вас и ви уверявам, че никога не съм преставал да обичам българския народ, представяйки го постоянно пред трона на Всевишния. Нека присъствието ми днес сред вас бъде красноречив израз на почит и обич, които храня към тази благородна нация и към нейните чеда".

По време на церемонията папа Франциск изпълни ритуала на канонизирането и отслужи меса - основната литургическа служба в латинския обред на Католическата църква.

След подготовката за служението прозвуча химн за Блажения Йоан Двадесет и трети и се пристъпи към първия от петте момента, които се състояха в прочит на значими проповеди и изказвания на двамата папи, а накрая бе изпълнен химн за Блажения Йоан Павел Втори.

Провъзгласиха Йоан Павел II и българския" папа за светци (СНИМКИ)
netinfo

Последва ритуалът по канонизацията и месата. След началните обреди префектът на Конгрегацията за делата на светиите кардинал Анджело Амато произнесе формула, в която се отправяше настоятелна молба към Светия отец да впише Блажените Йоан Двадесет и трети и Йоан Павел Втори в редовете на светците, за да могат всички християни да ги призовават като светии.

Папата отвърна с ритуален отговор, в който се съдържаше молитвен призив за Божието благоволение. Във втората и третата петиция бе степенувана молбата на "още по-настоятелна" и "най-настоятелна". След третата петиция папа произнесе формулата на канонизирането и постанови цялата Католическа църква да почита с благоговение
новите светии.

Накрая папа Франциск отправи благословия към всички присъстващи, която поради особената тържественост и повод се простира и върху всички молитвени предмети, които вярващите носеха със себе си на площад "Свети Петър".

След днешната канонизация провъзгласените за светии папи станаха 82, като се започне от Свети Апостол Петър.

Провъзгласиха Йоан Павел II и българския" папа за светци (СНИМКИ)
netinfo