Правителството на Кения използва ново мобилно приложение, за да образова момичетата относно менструалното здраве. Чрез приложението Oky Kenya потребителите могат да получат достъп до информация за хигиена и други теми.

Целта е да се разсеят митовете и погрешните схващания за менструацията и да се предпазят момичетата от бременност в тийнейджърска възраст, предаде Voice of America/VOA.

В телефонния център на LVCT Health в Найроби служители отговарят на телефонни обаждания и текстови съобщения от цялата страна. Те казват, че повечето въпроси са свързани с репродуктивното здраве, особено с менструалния цикъл.

Според УНИЦЕФ в Кения менструацията често е забулена в тайна и срам. Агенцията казва, че тийнейджърките често търсят информация за това в интернет, но това, което намират, не винаги е точно.


За да им помогнат, кенийското правителство, УНИЦЕФ и LVCT Health създадоха Oky Kenya - мобилно приложение, което позволява на тийнейджърките да научат повече за тялото си насаме.

„То им казва, че да имаш менструация, е нещо нормално. Това не е нещо, от което трябва да се срамуват. Чрез приложението те ще могат да знаят къде могат да получат и продукт, от който се нуждаят. Също така получават психическа подкрепа,защото някои хора не знаят защо имат менструация. Те се чудят: „Защо кървя?“ - обяснява Кейт Огуту, здравен консултант в LVCT.

Сисилия Локу е една от повече от 8000 души, които използват приложението. Локу, майка на едно дете, казва, че бременността ѝ в тийнейджърска възраст е можела да бъде избегната, ако е получила информацията, налична в приложението.

„Ако разполагах с тази информация, като това приложение можеше да предскаже менструацията ми, безопасните ми дни, кога съм в овулация, нямаше да съм бременна, нямаше да съм майка в момента“.

Според няколко здравни организации по света въздържанието - въздържане от всякакви форми на сексуална активност - е единственият 100% ефективен начин за избягване на бременност. Различните форми на контрацепция, като например използването на противозачатъчни хапчета или презервативи, също значително намаляват шансовете за зачеване.

Потребителите на Oky Kenya могат не само да проследяват менструалния си цикъл в приложението, но и да изпращат текстови съобщения или да се обаждат на ментори и да научават за правата на репродуктивното здраве.

Кейт Киама е директор „Програми и въздействие“ в She's The First, базирана в САЩ организация в подкрепа на момичетата, която работи в Кения и подкрепя приложението. Тя казва, че иновации като приложението са необходими в общество, което избягва да обсъжда сексуалното и репродуктивното здраве.

''Наставниците са особено срамежливи да говорят с момичетата, независимо дали става въпрос за пубертета, дали за менструалната хигиена. Можете да си представите момиче, което идва от общност, която смята, че менструацията е такова табу, това момиче няма кой да му обясни, че това е естествен биологичен процес'', казва Киама.

По данни на Министерството на здравеопазването средно четири от десет тийнейджърки в Кения са бременни или са имали дете.

В телефонно интервю заместник-ръководителят на министерството Джанет Муле казва, че бедността и липсата на образование, особено в отдалечените райони, влошават случаите.

През 2022 г. държавата създаде 10-годишна политика за репродуктивно здраве, в която са описани действия за намаляване на бременността сред тийнейджърите, като например насърчаване на познанията за менструалния цикъл и използването на контрацептиви.

Кенийските власти вярват, че инструменти като приложението Oky Kenya ще помогнат на тийнейджърките да получат необходимата им информация.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA