Президентът на Чехия Милош Земан назначи ново правителство, оглавено от Андрей Бабиш, лидер на центристкото политическо движение "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), предадоха световните агенции. Това стана на церемония в Пражкия замък - официалната резиденция на президента на Чехия.

Правителството се състои от представители на движението на Бабиш, спечелило най-много гласове на изборите през октомври, както и от безпартийни експерти. АНО има шестима министри в новия кабинет, който наброява общо 14 души. Четири от постовете са поверени на жени.

Запознайте се с Моника – скромната Мелания Тръмп (СНИМКИ)

Министър на външните работи е бившият министър на отбраната и един от лидерите на АНО Мартин Стропницки. За министър на отбраната и вицепремиер е назначен бившият министър на регионалното развитие Карла Шлехтова, която е безпартийна. Министър на вътрешните работи е Лубомир Метнар, бивш заместник-вътрешен министър.

Вижте снимки на чешката Мелания Тръмп

Представители на АНО са начело на министерството на правосъдието, труда и социалните грижи, образованието и околната среда. Безпартийните експерти Ален Шилер, Дан Тек и Томаш Гинер стават съответно министри на финансите, транспорта и промишлеността и търговията. Безпартийни експерти са и начело на министерствата на културата, регионалното развитие, здравеопазването и селското стопанство. 

Милиардерът Андрей Бабиш с победа на изборите в Чехия

Бабиш е известен с това, че се противопоставя на определяне на дата, на която Чехия да приеме еврото и отхвърля системата на ЕС за разселване на мигранти.

Парламентът на Чехия ще гласува доверие на новото правителство на 10 януари.
 
БТА