/ Guliver/Getty Images
Левоцентристкото правителство на чешкия премиер Бохуслав Соботка подаде оставка, отстъпвайки място за милиардера Андрей Бабиш, който спечели изборите миналия месец, позволявайки му да поеме управлението навреме за декемврийската среща на върха на ЕС, предаде Ройтерс. "Правителството одобри своята оставка, тя ще бъде връчена на президента още днес", каза Соботка пред репортери след редовното правителствено заседание.

Коалиционното правителство на оттеглящия се премиер беше първото от 15 години, което изкара пълен мандат. При неговото управление беше постигнат значителен стопански растеж, довел до намаляване на безработицата до най-ниското равнище от всички държави в ЕС и до най-ускореното повишение на доходите от десетилетие.
 
Парадокс на парламентарните избори в Чехия

Уморени от традиционните политически партии обаче, на изборите гласоподавателите ги наказаха и предпочетоха извънсистемни кандидати, отбелязва Ройтерс.
 
Партията на Бабиш "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), която обеща да се бори с политическата корупция и да управлява държавата с бизнес подход, беше най-големият печеливш от тези промени в нагласите, въпреки че беше част от отиващия си кабинет заедно с Чешката социалдемократическа партия на Соботка и Християндемократическия съюз.
 
Милиардерът Андрей Бабиш с победа на изборите в Чехия
 

43-годишната Моника е съпруга на милиардера Андрей Бабиш. Партията на Бабиш АНО спечели убедително парламентарните избори в Чехия. 43-годишната Моника, която е с 20 години по-млада от Бабиш, бе неотлъчно до съпруга си по време на предизборната кампания. С безупречния си външен вид красивата блондинка беше определена за чешката Мелания Тръмп. Моника е умна, красива и независима жена. Тя е отличен финансист и има собствен бизнес.
БГНЕС


АНО не успя да убеди никоя от осемте парламентарно представени партии да съставят заедно правителство. При това положение Бабиш реши да направи правителство на малцинството, което се очаква да бъде утвърдено от президента Милош Земан на 13 декември и веднага да встъпи в длъжност.
 
Чешкият премиер се отказа да подава оставка

Това ще позволи на Бабиш да присъства на срещата на върха на ЕС на 14-15 декември, където основната тема ще бъде напредъкът в преговорите с Великобритания за излизането й от ЕС.
БТА