/ БГНЕС
Чешкият премиер Бохуслав Соботка подаде оставка, което доведе до падане на правителството, предадоха световните агенции.

Причина за това стана неговият конфликт с министъра на финансите, влиятелния милиардер Андрей Бабиш, който е заподозрян в данъчни измами, отбелязва Франс прес.

"Ще връча скоро оставката си на президента Милош Земан. Неприемливо е Андрей Бабиш да остане на поста министър на финансите", каза социалдемократът Соботка.

Чешкият президент поиска оставката на министър, срещнал се с Далай лама

Бабиш, председател на центристкото движение "Действие на недоволните граждани 2011" , отхвърли всички обвинения срещу него за неплащане на данъци и отказа да подаде оставка като финансов министър. Той до момента не е отговорил на призива на премиера да обясни финансови практики, до които е прибягвал.

Твърди се, че Бабиш е използвал законови "вратички", за да емитира освободени от данъци облигации, посочва Ройтерс. Новината за оставката на чешкото правителство дойде около шест месеца преди предвидените редовни парламентарни избори в страната, отбелязва Асошиейтед прес.
 
БТА