/ Guliver/Getty Images
Лидерът на чешката партия АНО и основен кандидат за премиер на предстоящите парламентарни избори в Чехия този месец Андрей Бабиш днес съобщи, че е получил официално уведомление за повдигнато обвинение в измама с евросубсидии на стойност 2 млн. евро преди 10 години, предаде Ройтерс.

Председателят на чешкото десноцентристко движение АНО ("Действие на недоволните граждани"), депутат и мултимилиардер Бабиш, както и водачът на парламентарната група на АНО Ярослав Фалтинек, са официално привлечени под отговорност по обвинение в присвояване на средства от европейските фондове, съобщи чешкото радио, цитирано от ТАСС.

Бабиш многократно отрече да е извършвал закононарушение, заявявайки, че това е заговор на неговите противници да му попречат да дойде на власт и да пресече корупционните връзки между действащи чешки политици и бизнеса. "Получих решението за предприемане на съдебно преследване срещу мен по това псевдодело и незабавно го обжалвах", посочи той в съобщение, огласено от негова говорителка.

Чешката полиция поиска имунитета на фаворит за следващ премиер

Тази стъпка на властите беше очаквана, след като през август полицията поиска от парламента да отнеме съдебния имунитет на Бабиш и Фалтинек. Парламентът гласува снемането на имунитета им на 6 септември.

Говорител на АНО каза, че Фалтинек, бивш директор в една от компаниите на Бабиш, също отрича да е извършвал закононарушение.
 
Бабиш, бивш първи вицепремиер и министър на финансите, е почти сигурен, че ще спечели нов парламентарен мандат на изборите на 20 и 21 октомври, което ще му позволи да възстанови имунитета си. Полицията обвини Бабиш, че заедно с най-близкия си партиен съратник е организирал схема за присвояване на 50 млн. крони (2 млн. евро) от фондовете на ЕС чрез своя фирма.
БТА