/ Guliver/Getty Images
Парадокс на парламентарните избори в Чехия
94997
Парадокс на парламентарните избори в Чехия
  • Парадокс на парламентарните избори в Чехия
Парадокс на парламентарните избори в Чехия. Вотът убедително печели евроскептичната партия на милиардера и медиен магнат Андрей Бабиш. Ортодоксалните комунисти също влизат в парламента като пета политическа сила, изпреварвайки Социалдемократите на досегашния премиер Бохуслав Соботка. В парламента влизат още дясноцентристката Гражданска демократична партия, Пиратската партия, популярна най-вече сред младите и Антимигрантската партия "Свобода и пряка демокрация".

Партията на милиардера и медиен магнат Андрей Бабиш „АНО” получава близо 30% от гласовете. Формацията обещава по-ниски данъци и по-малко бюрокрация. Бабиш смята, че Прага трябва да търси партньори извън Вишеградската група, за да на намери консенсус по въпроси като миграцията и качеството на храните. Въпреки че критикува еврото, чешкият Тръмп, както го наричат, уверява, че никога не е искал страната му да напусне Евросъюза.

Милиардерът Андрей Бабиш с победа на изборите в Чехия

Ние сме силна част от Европейския съюз и НАТО. Ще съм благодарен,ако хората спрат да се страхуват, че сме ориентирани на изток. Европейският съюз трябва да спре да говори за Европа на две скорости.

Следващите политически формации, които влизат в парламента получиха три пъти по малко гласове. Втора е евроскептичната дясноцентристка Гажданска демократична партия. Трета е Партията на пиратите, станала особено популярна сред младите. Според лидера й Иван Бартош, ако не вършат нищо нередно, политиците не трябва да се притесняват от свободния интернет. По думите му това е и ролята на Пиратската партия – да дава информация на хората, която те да тълкуват свободно”.

Антимигрантската партия "Свобода и пряка демокрация" на родения в Япония бизнесмен Томио Акамура е четвърта. Лидерът призовава чехите да разхождат кучета и прасета близо до джамиите и да спрат да ядат дюнери. Искаме да спрем ислямизацията на Чешката република и сме за нулева толерантност към миграцията", заяви Окамура пред журналисти, след като се разбра, че партията му влиза в парламента.

Чешките власти обвиниха кандидат за премиер в измама със субсидии

Парадоксално, пета сила са ортодоксалните комунисти, които изпреварват Социалдемократите на досегашния премиер Бохуслав Соботка.
Президентът на Чехия Милош Земан заяви, че възнамерява да връчи мандат за съставяне на правителство на мултимилиардера Андрей Бабиш.

За целта партията му ще трябва да намери коалиционен съюзник. Задачата обаче е трудна - някои от формациите вече отказаха да преговарят с него. Сред тях е Пиратската партия, която за първи път влиза в камарата на депутатите.