Две служителки на хотел Софител в Манхатън дадоха показания пред полицията, че са били поканени поотделно от Доминик Строс-Кан да гостуват в хотелския му апартамент. Те обаче увериха полицията, че са отклонили поканата му, пише в. "Ню Йорк таймс". Строс-Кан поканил служителките в нощта преди да бъде арестуван заради посегателство над камериерката от същия хотел.

Нюйоркският вестник съобщава още, че видеокамера в хотела е заснела бившия директор на Международния валутен фонд да се качва в нощта преди ареста му в около 1,20 часа в асансьор с жена, която не била служителка на Софител.

Жената е била идентифицирана, но е отказала да отговаря на въпросите на разследващите относно целта на визитата си в апартамента на Строс-Кан, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на полицейски източник, пожелал да остане анонимен.

Всички тези факти са се случили в нощта на 13 срещу 14 май. На сутринта Строс-Кан поръчал закуска за един човек в апартамента си. Няколко часа по-късно той беше арестуван по обвинения на камериерка на Софител, че е направил опит да я изнасили.



Заради ненадеждността на обвинителката обаче Строс-Кан беше освободен от домашен арест и паричната му гаранция му беше върната на 1 юли. Прокурорите по случая съобщиха, че разказите на обвинителката относно насилието били изпълнени с противоречия и с лъжи. Освен това обвинителката поддържала и връзки с хора от престъпните кръгове.

Заради тези разкрития във връзка с обвинителката се заговори за евентуално снемане на обвиненията срещу бившия директор на МВФ. Скандалът коства поста на Строс-Кан.

Междувременно парижката прокуратура съобщи, че е образувала предварително следствие по жалбата на френската писателка Тристан Банон срещу Доминик Строс-Кан, в която тя обвинява бившия шеф на МВФ в опит за изнасилване, предаде Ройтерс.

По-рано тази седмица, чрез адвоката си Давид Куби, 32-годишната Банон подаде жалба, в която твърди, че през 2003 г. Строс-Кан се е опитал да я изнасили в празен парижки апартамент по време на интервю, което отишла да вземе от него, подготвяйки своя книга, посочва Франс прес.

Разследването може да продължи месеци или години и да не доведе до съдебно дело, отбелязва Асошиейтед прес. Преобладаващата част от французите не искат Строс-Кан да се яви на президентските избори догодина, показват две допитвани от последните дни, цитирани от АФП.

Според анкета на "Ъпиниънуей" (Opinionway) за сп. "Фигаро" и телевизия Ел Се И (LCI) 65 от французите не искат бившият генерален директор на МВФ да участва в изборите, предава БТА. Сред симпатизантите на социалистическата партия този дял е 55 процента.

Сондаж на агенция Се Ес А за вестник "Ле-з-Еко" показва, че 62 на сто от французите не желаят Строс-Кан да участва в изборите.