Папа Франциск призова младите хора в Мексико да се не поддават на съблазните на лесните пари от наркодилъри и вместо това да гледат на себе си като на истинското богатство на своята страна, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск призавава мексиканските епископи на борба с наркотрафика

Той говори пред младежка аудитория в Морелия - столицата на щата Мичоакан - голям център на производство на метамфетамини и на наркотрафик. Тази среща се оказа най-колоритното събитие от посещението на главата на Римокатолическата църква в Мексико. На нея имаше танци и музика и ентусиазираната тълпа млади поклонници успя плътно да наобиколи папата, опитвайки се да го докосне или да му стисне ръката, което създаде доста грижи на охраната му.

Той обаче не се смути и говори пред тях, като започна да се отклонява от предварително написания си текст и да импровизира. Разбирам колко трудно е да се чувствате ценни, "когато сте постоянно изложени на скръбта от загубата на близки и приятели от дрогата и от ръцете на наркотърговците и криминалните структури, свързани с този смъртоносен бизнес, каза им папата. Но добави: "Вие сте истинското богатство на Мексико".

Колко е опасно да си свещеник в Мексико

И ги призова да следват примера на Христос, който ще им помогне да открият силата да кажат: "Лъжа е да вярваш, че единственият начин да се живее или да бъдеш млад, е да се поставиш в услуга на наркодилърите или на онези, които не правят нищо друго, освен да сеят разрушение и смърт".

Папа Франциск кацна за първото си посещение в Мексико (СНИМКИ/ВИДЕО)

Малко преди тази среща Франциск отправи подобно послание и към мексикански свещеници и монахини по време на литургия на стадион в Морелия. Той ги призова да се борят с неправдата и да не униват пред лицето на свързаното с дрогата насилие и на корупцията около тях.



Папа Франциск, който обикновено е много спокоен и дружелюбен с почитателите си, изгуби самообладание, след като някой от тълпата (не е ясно дали мъж или жена) го дръпна толкова силно, че той залитна върху дете на инвалидна количка и едва не падна, предаде Ройтерс.

Видеозапис показа как папата, докато върви покрай препълнената трибуна, се спира, за да поздрави седнали деца. Две ръце се протягат от тълпата, сграбчват го и не го пускат, дори когато той губи равновесие и гърдите му притискат главата на дете в количка. Охраната предотвратява падането му, но когато се изправя, лицето му е разгневено, той поглежда към човека и повишава глас, като му казва два пъти на испански: "Не бъди егоист!"

Франциск ще посети мексиканския град Сиудад Хуарес, който преди време бе смятан за града с най-много насилие в света, предаде ДПА. От 90-те години там мистериозно са изчезнали стотици жени и момичета, много от които в последствие са намерени мъртви.

Градът на границата със САЩ е последният етап от петдневната визита на папата в Мексико.

Франциск ще се срещне със 700 затворници и техните семейства в затвора "Сересо", където загинаха 17 души при бунт през 2011 година, както и с работници и бизнес лидери, студенти от семинария и свещеници.

Кулминация на визитата му ще бъде литургия на открито на брега на река Рио Гранде, разделяща Мексико и САЩ. Той ще положи цветя на границата и ще се моли за мигрантите, загинали от двете й страни. Над 6000 мигранти са загинали на границата между САЩ и Мексико от 1998 до 2014 г. по данни на Международната организация по миграцията.

Източник: БТА