Папа Франциск призавава мексиканските епископи на борба с наркотрафика
Папа Франциск призавава мексиканските епископи на борба с наркотрафика / Guliver/Getty Images

В реч, която произнесе в катедрала в Мексико, папа Франциск призова епископите в Мексико да се противопоставят смело на наркотрафика и на насилието, предаде АФП. Този призив папата отправи

Мащабите на този феномен, комплексността на причините му, огромното му и разяждащо като метастази разпространение, сериозността на насилието - всичко това не ни позволява, на нас, пастирите на Църквата, да се крием само зад осъдителни думи, а изисква от нас пророчески кураж, каза папата пред мексиканските епископи.
"Призовавам ви да не подценявате моралното и антигражданското предизвикателство, което представлява трафикът на дрога за мексиканското общество, в това число и за Църквата", обърна се Франциск.

Папа Франциск кацна за първото си посещение в Мексико

"Изключително съм обезпокоен от това, че много млади хора, съблазнени от властта на света, възхваляват химери и надяват одеждите на тяхната зловеща символика, за да продават смърт в замяна на съкровища, които в крайна сметка ръждата и молците унищожават", каза образно папата.

Франциск призова епископите в Мексико да отговорят на предизвикателството на нашето време - имиграцията на милиони католици от Централна и Южна Америка, които транзитират към САЩ през Мексико. Той прикани мексиканските епископи да работят заедно с американските епископи, за да засвидетелстват на мигрантите майчиното присъствие на Църквата.

Папата поучи епископите да не се поддават на изкушението да се държат като принцове, откъснати от народа. Той прикани епископите да имат специален, пропит с нежност поглед към местните коренни народи и тяхната пленяваща култура.

Източник: БТА