Израел скоро ще изчезне, също както изчезна Съветският съюз, заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, цитиран от Франс прес.

"Като казах, че този режим ще изчезне, изразявам онова, което народите носят в сърцата си. Мрежите на ционисткия режим много ме нападаха. Но също както СССР изчезна, скоро и ционисткият режим ще изчезне", каза Ахмадинеджад в обръщение към участниците в конференцията за Холокоста в Техеран.

В приветствието си към присъстващите, сред които има множество ревизионисти, той изтъкна: "Иран е вашата страна и страната на всички свободомислещи".

"Холокостът се е превърнал в идол за великите сили. Няма значение, дали е имало Холокост или не, дали е бил в големи или в ограничени мащаби, става въпрос за претекст да бъдат нападани и заплашвани страните от региона", добави иранският президент.



Френският външен министър Филип Дуст-Блази определи като шокиращо и неприемливо изказването на Махмуд Ахмадинеджад, че Израел скоро ще изчезне. Министърът припомни изявлението на иранския президент отпреди няколко месеца, че Израел трябва да бъде изтрит от картата и изтъкна, че днес той повтаря думите си "във връзка с нещо уникално в историята, каквото е Холокоста, на което никой няма право да посяга."

"В този контекст можем само да искаме възможно по-скоро да бъде приета резолюция на ООН", посочи Дуст-Блази.