В Европейския съюз, който е единен пазар на стоки, вкусът и апетитът на хората са различни. „Политико“ представи статистика за това какъв е вкусът на живота в страните от Общността.

Заблуди за храненето, които вредят на здравето ни (ВИДЕО)

По консумация на храна според калории средно на човек дневно първенец е Белгия с 3793, следвана от Австрия с 3784 и Ирландия – 3591. Франция и Германия са съответно 3524 и 3539 (с толкова е и Италия). За българите приемът е 2877 калории дневно, почти колкото словаците, които са с 2902. По този показател сме на опашката, сочи статистиката, изготвена от Евростат, и цитирана от списанието.

В коя държава живеят най-големите пиячи?

Според данни на СЗО, на които се опира „Политико“ по употреба на алкохол пък номер 1 са литовците с 15, 4 л. чист алкохол средно на човек от населението на година. Гонят ги северните ни съседи от Румъния с 14,4 литра. Унгарците изостават, но не с много – 13,3 л. Според тази статистика българинът пие 11,4 литра средно на човек. По този показател сме почти колкото британците, които консумират 11,6 литра на човек средно годишно.


Пушачите в богатите страни намаляват, у нас броят им расте

По дела на пушачите сме сред първенците и на равна нога с Франция - 36% от населението пуши, твърди „Политико“, като се позовава на данни на Евробарометър от пролетта. Южните ни съседи – гърците, пък ни изпреварват с един процент. В тази класация във врата ни дишат хърватите, при които делът на пушачите е 35 на сто. Тези четири държави и Латвия затварят топ пет по пушачи сред населението. Швеция пък е единствената страна, където делът на пушачите е под 10 на сто. Там едва 7 на сто от населението посяга към цигарите. 

Преброиха ползите и вредите от кафето

И поглед към кафето. Според международна организация финландецът изпива средно по 12 кг. кафе на година. Това превръща скандинавската страна в шампион по този показател. В Швеция, Дания и Холандия пък се пие между 8 и 9 килограма кафе на човек годишно. Консумацията на кафе от страна на българи и британци е горе-долу еднаква: българинът пие по 2.9 килограма на година, а британецът със сто грама по-малко. С двеста грама повече от нас пък консумират кафе унгарците. Най-малко кафе пък пият поляци и румънци – съответно 2.4 и 2.3 килограма.
БГНЕС