Водещи френски фигури, сред които първата дама Карла Бруни Саркози, призоваха за слагане на край на расовата дискриминация в националната политика и в обществото, предаде Асошиейтед прес.

Вдъхновени от избирането на Барак Обама за първия чернокож президент в историята на Съединените щати, те публикуваха манифест в излизащия в неделя седмичник "Журнал дю диманш", в който призовават работодателите да наемат повече представители на малцинствата. Подписалите се под отвореното писмо политици и други обществени фигури отправят апел към властите да се борят срещу расизма и да подобрят качеството на образованието в етнически смесените квартали.

Прави впечатление, че зад манифеста застават политически фигури както от десницата, така и от левицата. Съпругата на президента Никола Саркози не е имала право да се подпише под отвореното писмо поради статута си на първа дама, но е дала подкрепата си за него, уточнява "Журнал дю диманш".

Карла Бруни Саркози определила избирането на Барак Обама за президент на САЩ като повод за огромна радост. Франция изостава в усилията си политическият й елит да стане по-разнообразен (в расово и етническо отношение), изразила съжаление тя.