Спасителен кораб, финансиран от Банкси, е задържан от италианските власти за 20 дни, след като е участвал в спасяването на 37 души в централната част на Средиземно море, съобщиха в социалните мрежи британският уличен художник и екипажът на плавателния съд.

Това се случва само няколко дни, след като надуваема лодка с манекени бежанци беше пусната в тълпата по време на концерта на британската рок група Idles на фестивала в Гластънбъри - акция, организирана от анонимния художник на графити и определена от министъра на вътрешните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевърли като "гнусна".

Банкси заяви, че финансираният от него кораб за спасяване на мигранти MV Louise Michel е "спасил 17 непридружени деца от централната част на Средиземно море" на 1 юли.

"За наказание италианските власти са го задържали - което ми се струва гнусно и неприемливо", добави той, цитиран от "Гардиън".


MV Louise Michel е яркорозов бивш плавателен съд на френските военноморски сили, който е закупен с приходите от продажбата на произведения на Банкси и се управлява от група активисти. Той е кръстен на френска феминистка анархистка и е оборудван с творба на Банкси, изобразяваща момиче в спасителна жилетка, което държи буй във формата на сърце.

"На екипажа беше наредено да свали всички оцелели на брега в Поцало, Сицилия. Тъй като прогнозите бяха, че времето по маршрута ще бъде твърде лошо за безопасно пътуване, нашият екипаж реши да потърси убежище близо до Лампедуза, където през нощта получихме разрешение да свалим всички оцелели", се казва в публикация на екипажа в социалните мрежи. По-късно активистите са били информирани, че корабът вече е задържан, тъй като не е изпълнил заповедта за акостиране в Сицилия. Те определят задържането на кораба като "политическа игра" и призовават за освобождаването му.

MV Louise Michel беше задържан през март 2023 г., след като се отзова на сигнал за бедствие в централната част на Средиземно море. Тогава италианските власти заявиха, че плавателният съд е нарушил новите протоколи, въведени от правителството на Италия, "усложнявайки деликатната работа по координиране на спасителните операции" в момент, когато в Лампедуза пристигат стотици други лодки с мигранти.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС