Руският журналист Дмитрий Муратов каза днес, че възнамерява да продаде на търг своята Нобелова награда за мир за 2021 г., за да събере средства за украинските бежанци, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Муратов призова чрез независимия вестник "Новая газета", чийто главен редактор е, хората да "даряват за бежанци, ранени и деца, които се нуждаят от спешно лечение, това, което е скъпо за тях и има стойност за други".

Журналистът е отправил запитвания към аукционни къщи дали могат да организират такъв търг.

Миналата година Муратов каза, че е дарил парите, които получи заедно с Нобеловата награда, за различни каузи, сред които независими медии, московски приют за неизлечимо болни и за грижи за деца с проблеми с гръбнака. Той добави, че няма да остави за себе си нищо от наградата, припомня Ройтерс.


В началото на този месец вестникът на Муратов съобщи, че ще премахне материалите за военната инвазия на Русия в Украйна от сайта си заради цензура.

"Новая газета" и аз лично решихме да дарим медала от Нобеловата награда за мир за 2021 г. на фонд за украинските бежанци" пише в статия, подписана от Муратов. "Вече има над 10 милиона бежанци. Помолих акционни къщи да се отзоват и да организираме търг за тази световно известна награда", допълва главният редактор на вестника.
БТА