Крал Чарлз III ръководи възпоменателните церемонии по случай 80-ата годишнина от десанта в Нормандия през Втората световна война. Монархът се присъедини към британски ветерани, други кралски особи и политически лидери, съобщи Би Би Си.

75-годишният Чарлз, който едва наскоро възобнови публичните си изяви, тъй като се бори с рак, говори на възпоменателно събитие в Портсмут, на южното крайбрежие на Англия, организирано от Министерството на отбраната.

На 5 юни 1944 г. съюзническите войски започват да напускат пристанищния град и други места по южното английско крайбрежие, прекосяват Ламанша и на следващата сутрин се сражават на плажовете в Северна Франция срещу Нацистка Германия.
 


„Като благодарим на всички, които дадоха толкова много, за да извоюват победата, на чиито плодове се радваме и до днес, нека още веднъж да се ангажираме винаги да помним, да ценим и да почитаме онези, които са служили в този ден“, каза Чарлз.


Като държавен глава Чарлз е главнокомандващ на британските въоръжени сили, а самият той е служил в Кралския флот и Кралските военновъздушни сили. Той и съпругата му кралица Камила ще бъдат във Франция на 6 юни за възпоменателни церемонии.

Високопоставени кралски особи, министър-председателят Риши Сунак и ветерани от Втората световна война ще се присъединят към десетки държавни глави, включително президента на САЩ Джо Байдън, френския държавен глава Еманюел Макрон и други високопоставени лица на служби в Нормандия.

Това ще бъде първото посещение на Чарлз в чужбина след обявяването на диагнозата му рак през февруари.
 



На възпоменателните церемонии в Обединеното кралство, които включваха музика и възстановки от периода, бяха представени и спомени на ветерани от "Денят Д", главно в предварително записани видеоклипове.

Рой Хейуърд, който по това време е бил на 19 години, излезе на сцената, за да разкаже за емоциите си осем десетилетия по-късно.

„Винаги съм се смятал за един от късметлиите, които са оцелели, защото много от нас не оцеляха“, каза ветеранът, който по-късно през Втората световна война губи и двата си крака след ампутация.

„Аз представлявам мъжете и жените, които изгубиха живота си, за да отидат и да се борят за демокрацията и тази страна", добави той.

„Тук съм, за да почета паметта и наследството им и да гарантирам, че историята им никога няма да бъде забравена“, подчерта Хейуърд.

По-големият син на Чарлз и негов наследник принц Уилям - пилот на Кралските военновъздушни сили за търсене и спасяване, също се обърна към събралите се високопоставени лица.

„Днес си спомняме за смелостта на онези, които прекосиха морето, за да освободят Европа, на онези, които чакаха безопасното си завръщане“, каза той, след като прочете на глас откъс от дневника на ветеран.

Лидерите на някои от основните британски политически партии си взеха почивка от предизборната кампания преди вота в страната на 4 юли. Сунак прочете послание, което е било предадено на всички войници в "Денят Д".
 



Лидерът на лейбъристката опозиция Киър Стармър също присъстваше.

Само няколко часа по-рано политическите съперници се сблъскаха ожесточено в първия телевизионен дебат на живо в рамките на предизборната кампания.
 
БГНЕС