Демонстранти запалиха пожар в банка и обраха магазини в Париж при поредната събота на протести на "жълтите жилетки" във Франция срещу президента Еманюел Макрон и неговите либерални икономически реформи, съобщи Ройтерс.
 
Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да овладее насилието, което избухна след две седмици на относително затишие и намаляване на броя на участниците. Клон на банка "Тарно" и два репа за вестници бяха подпалени на централния бул. "Шан-з-Елизе, което наложи намесата на пожарната. Майка и дете бяха спасени от огнеборците, тъй като имаше опасност пожарът да обхване горния етаж на сградата, където те живеят.

„Жълтите жилетки“ влязоха в сблъсъци с полицията в Париж

Единайсет души, включително двама полицаи, са пострадали леко при пожара, уточниха представители на пожарната, цитирани от Франс прес. Край Триумфалната арка демонстранти хвърляха павета по полицаи за борба с безредиците, които отвърнаха със сълзотворен газ. Полицията е арестувала до момента над 80 души, предаде Асошиейтед прес. Демонстранти изпотрошиха и разграбиха магазини, както и луксозния ресторант "Фуке", на емблематичния парижки булевард.
 
Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер съобщи, че броят на демонстрантите в столицата е 8000. "Сред тези 8000 човека обаче има над 1500 буйстващи хора, които са там само за да трошат, да се бият и да нападат", каза Кастанер. Той добави, че са мобилизирани 1400 полицаи.


„Жълтите жилетки“ блокираха движението на „Шанз Елизе“

В социалните мрежи "жълтите жилетки" обявиха за своя цел "обсаждането на Елисейския дворец" - официалната резиденция на френския президент в Париж, отбелязва Франс прес. Самият Макрон обаче не е в столицата - този уикенд той е на ски в Пиренеите, за да "презареди", съобщиха от неговата канцелария.
БТА