Британското кралско семейство се събра днес за църковна служба по повод 70-те години властване на кралица Елизабет Втора. На церемонията бяха и херцозите на Съсекс - Меган и Хари. Но самата кралица не присъства заради "известно неразположение", както обяви вчера Бъкингамският дворец, предаде Франс прес.

На церемонията кралицата, която в последно време има проблеми с придвижването, бе представена от най-големия си син, престолонаследника принц Чарлз. Литургията се състоя в катедралата Сейнт Пол в Лондон. 

При пристигането си на църковната служба, организирана за благодарност за рекордно дългото управление на кралицата, Хари и Меган бяха аплодирани, но също и освиркани от някои хора, събрали в района на катедралата. 

На церемонията бяха и принц Уилям, първородният син на принц Чарлз, и неговата съпруга Кейт, както и Камила, съпругата на Чарлз. 

Присъстваха и бившите премиери Тони Блеър и Дейвид Камерън. Настоящият премиер Борис Джонсън също дойде и беше освиркан от множеството, наблюдаващо идващите гости за церемонията.

На самата служба в църквата имаше 2000 души.

Платиненият юбилей на Елизабет Втора накара Хари и Меган да се върнат от САЩ във Великобритания след двугодишно отсъствие, възприемано от някои британци като каприз. Двойката доведе и двете си деца, включително Лилибет, която на 6 юни става на една годинка. Това ще е първа възможност за кралицата да се види с правнучката си, която носи нейното умалително име.

"Ваше величество, ние съжляваме, че не сте тук днес, но вие все така сте на седлото и държите юздите", заяви епископът на Йорк Стивън Котрел на днешната церемония. Така той се обърна към кралицата, която е страстен почитател на ездата и която гледаше церемонията по телевизора от Уиндзорския замък.

Утре ще има голям концерт в чест на Елизабет Втора, който ще се състои пред Бъкингамския дворец. А в неделя в чест на кралицата ще има улични партита и пикници из цялата страна. А после ще има и огромен парад из улиците на Лондон, с участието на над 10 000 души.
БТА