Шегата му предизвика световни реакции, колажи и мемета
Лидерът на Камарата на общините и пламенен поддръжник на Брекзит Джейкъб Рийс-Мог предизвика огромно световно внимание върху себе си заради нехайното си и целенасочено иронично поведение по време на ключовия дебат в парламента.

„Премиерът в сянка”, както го наричат медиите, буквално се излегна на няколко седалки най-отпред в залата, докато съпартийците му спореха за напускането на страната от ЕС без сделка. Той дори изимитира, че заспива, което бе заснето от всички камери.

Всичко това предизвика негодувание и викове на останалите му колеги да се държи нормално и да „седне така, както трябва да се седи в един парламент”.

Политикът само се изсмя и остана дълго в същата поза с ехидна усмивка.
 

Все пак обаче британската Камара на общините прие на трето и последно четене законопроекта, който задължава премиера Борис Джонсън да поиска от ЕС отлагане на датата на Брекзита с три месеца до 31 януари 2020 г.


Текстът бе приет с 327 срещу 299 гласа.

Преди да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде одобрен и от Камарата на лордовете, което може да стане тази вечер. Възможно е все пак някои членове на горната камара на парламента, които са привърженици на "твърд" Брекзит, да забавят процеса на приемането на законопроекта, отбелязва Асошиейтед прес.
 

По-късно Долната камара на британския парламент отхвърли и искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори на 15 октомври.
 

В социалните мрежи се появиха различни снимки, видеа и мемета, които го осмиват.