Президентът Джо Байдън заяви в телевизионно обръщение, че не може да гарантира крайния резултат от аварийната евакуация от летището в Кабул, като я нарече една от най-"трудните" въздушни операции досега.

Външният министър: България може да приеме до 70 афганистански граждани

„Това е една от най-мащабните и трудни въздушни операции в историята“, каза Байдън от Белия дом. "Не мога да обещая какъв ще бъде крайният резултат. Но, не се тревожете - ще ви върнем у дома", обърна се той към американските граждани, които продължават да бъдат в Афганистан.

Президентът на САЩ заяви още, че американските военни сили са прехвърлили 13 хиляди души от Афганистан от 14 август насам. Други 18 хиляди са били евакуирани още през юли – повечето с частни чартърни полети и с помощта на американското правителство.

Байдън бе критикуван за хаотичните и често изпълнени с насилие сцени, разиграли се около летището и за тълпите, опитващи се да се качат на излитащите самолети.


В Кабул вече заличиха женските лица от реклами и салони за красота (СНИМКИ, ВИДЕО)

Той каза, че изминалата седмица е била "сърцераздирателна", но настоя, че администрацията му работи за по-организирана и бърза евакуация. САЩ са в контакт с талибаните около евакуацията и внимателно следят дали има опасност от терористични актове на летището в Кабул или близо до него.