Австралийското правителство реши да изпълни препоръките на националната консултативна група по имунизацията и да не прилага препарата на AstraZeneca за ваксиниране срещу коронавируса на хора под 60 години. Това съобщи днес здравният министър Грег Хънт, предаде ТАСС.

Има нови доказателства, че ваксината на  AstraZeneca, "много ефективна в предотвратяването на тежки заболявания, предизвиквани от коронавируса", води и до висок риск от тромбози при пациенти от 50 до 59 години, обясни министърът.

В актуализираните си препоръки експертите съветват освен това хората под 59 години да се ваксинират само с медикамента на Pfizer/BioNtech, каза той.

Предвижда се от 5 юли близо 100 болници в Австралия да започнат ваксинация с препарата на Pfizer/BioNtech сред хората на възраст от 40 до 59 години. После ваксини ще получат и 500 общопрактикуващи лекари.


През юли Австралия ще получи около 2,8 милиона дози от тази ваксина, а за тази година - общо 40 милиона дози. До момента над 6,2 милиона австралийци са инжектирани поне с по една доза AstraZeneca или Pfizer/BioNtech.

От началото на пандемията Австралия е съобщила за общо 30 300 регистрирани случая на COVID-19 и за 910 жертви на вируса, напомня Ройтерс. 
БТА