Самоубийственият атентат в България срещу автобус с израелски туристи носи почерка на Хизбула, заяви говорителят на министерството на отбраната на САЩ Джордж Литъл, цитиран от АФП.

В същото време Литъл не обяви изрично, че радикалната ливанска шиитска групировка е пряко замесена в бомбеното нападение, при което загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на превозното средство. „Атентатът действително носи някои белези на Хизбула, но ние не сме в състояние да определим точно кой е извършителят”, обобщи той пред журналисти.

Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че САЩ работят заедно със своите партньори, за да проучат фактите и да установят кой е виновен за антиизраелската атака. В същото време той подчерта, че не може да потвърди дали Хизбула е организирала атентата.

Междувременно Ройтерс цитира поверителни полицейски документи, че полицията на Ню Йорк смята, че иранските Революционни гвардейци или техни помощници са били замесени до момента в девет терористични заговора по света през тази година срещу израелски или еврейски мишени. 



В изготвени тази седмица доклади от анализатори на разузнавателна информация към нюйоркската полиция се казва, че е имало три заговора през януари, три през февруари и още три от края на юни досега, като някои от тях са били осуетени. В документите се посочва, че самоубийствения бомбен атентат в България е бил вторият планиран терористичен заговор в страната за тази година. В докладите са описват два терористични заговора в Банкок и по един в Делхи, Тбилиси, Баку, Момбаса и Кипър. Всеки от тях се приписва на Иран или на съюзниците му от ливанското движение Хизбула. Докладите са изготвени след атентата в Бургас.

Официални представители на САЩ заявяват, че все повече приемат израелските оценки, че Иран и негови помагачи са организирали атентата срещу израелския туристически автобус на бургаското летище "Сарафово". Един от тях отбеляза, че движението Хизбула в миналото е извършвало самоубийствени бомбени атентати. Хизбула заяви, че макар и да е извършвало такива атентати срещу израелски военни пунктове в Южен Ливан по време на окупацията му до 2000 г., то никога не е провеждало нападения извън Ливан.

Американският източник отбеляза, че бомбеният атентат в Бургас е извършен на 18-ата годишнина от взривяването на еврейски център в Буенос Айрес, което Аржентина приписа на Иран. Той добави, че нападението в България изглежда е било внимателно подготвено, и се смята, че авторите му са събрали предварителна информация за възможни мишени, допълва БТА.

В докладите се посочва, че организаторите понякога са използвали местни престъпни елементи, и се дава за пример терористичния заговор в Баку, където агенти на иранските Революционни гвардейци са дали оръжия и друго оборудване и са избрали мишената, която да бъде нападната от азерски престъпници.

„Това е изключително опасна комбинация”, се обобщава в доклада и се добавя, че географското разпръсване на атаките и готовността да се прилагат и недотам усъвършенствани планове „може да увеличи опасността вместо да я намали”.