Митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България се проведе във Враца. На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Георги Пирински, областният управител на Враца д-р Антонио Георгиев, кметът на града инж. Тотю Младенов, чуждестранни гости и други официални лица. Венци пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени от името на президента на Република България Георги Първанов, от представители на политически сили, институции и организации.

„Преди 133 години пътят от Козлодуй до Околчица загуби смисълът си на географско понятие и се превърна в символ на свобода и безсмъртие. Козлодуйският бряг още помни огнената целувка на Ботев и клетвата за вярност пред отечеството" - това каза в официалната си реч кметът на община Враца инж. Тотю Младенов.

Част от думите на председателя на Народното събрание Георги Пирински бяха: „Тази година честваме 130 години от учредителното събрание и първата ни Конституция, 131 години от освобождението и раждането на третата Българска държава, но те се предхождат от трагичното величие на събитията, чиято 133-годишнина почитаме - Априлската епопея и мъченическата саможертва на Христо Ботев и неговите четници."

Други новини от Враца