Специален апарат без алтернатива за недоносените деца получи "Шейново" от търга на Дарик
97849

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Специален апарат без алтернатива за недоносените деца получи "Шейново" от търга на Дарик
  • Специален апарат без алтернатива за недоносените деца получи "Шейново" от търга на Дарик
Апарат за електрокардиограми получи Неонатологичното отделение в столичната болница „Шейново” със средства от благотворителния търг на Дарик радио. Благодарение на новата придобивка лекарите вече ще могат да откриват в ранен етап вродени сърдечни проблеми при новородените. Цената на уреда е около 3000 лева, а алтернатива апаратът няма.

След благотворителния търг на Дарик: 30 000 лева за децата в нужда
 
Всеки четвърти проблем в неонаталния период се дължи на вродени сърдечни състояния. Затова ЕКГ апаратът е от изключителна важност за Неонатологичното отделение във болница „Шейново,” обясни началникът на отделението д-р  Донка Узунова.
 
"Специфичното на апарата е, че накрайниците и кабелите му са пригодени за детското тяло, т.е. те са подходящи за този период от живота, който е най-важната част от диагностиката - тя да е приспособена към съответната възраст. Това е много важно за нас, защото 1/4 от проблемите в неонаталния период се дължат на вродени сърдечни състояния. Те могат да бъдат сърдечни малформации, ритъмни нарушения от най-различен тип, като може би 1/3 от тях са животозастрашаващи", каза д-р Узунова.

Дарението се извърши под патронажа на датския посланик Сьорен Якобсен. Предстои апарати за неонатологични отделения да бъдат закупени и за други градове в страната, разказа Нина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца”.


Посланикът на Дания Сьорен Якобсен бе патрон на благотворителен търг

"Другото, което ще подарим, е един специален апарат за аспирация в Монтана. В Търговище отива едно термо легло. В Добрич отива билирубин метър - това е специален апарат, който мери билирубина на детето. Т. е. при една жълтеница, която недоносените деца изкарват по-тежко, те не се бодат много. Такъв апарат подарихме в "Майчин дом" пак благодарение на Дарик", каза тя.
 
Осмото издание на благотворителния търг, организирано от Ники Кънчев шоу, Гонг и Дарик радио, събра почти 30 000 лева, които бяха разделени по равно и дарени на фондация „Нашите недоносени деца” и на сдружение „Аутизъм днес”.