Ако децата бъдат приучени от малки да включват шепа бадеми или съответното количество бадемово масло във всекидневното си меню, това може да доведе до съществено подобрение на здравето им по-късно в живота, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване. До заключението са стигнали изследователи от университета на Флорида.

Десет храни с магически сили

В изследването, продължило 14 седмици, са участвали 28 двойки родители и деца. В хода му родителите са консумирали всекидневно по около 43 грама бадеми или съответното количество бадемово масло. Дневната "доза" за децата е била около 14 грама. Преди и след началото на проучването е отчетен Индекс за здравословно хранене на изследваните лица. В началото средната му стойност за участниците е била 53,7. Показател под 51 е счетен за индикация за лошо хранене, между 51 и 80 - за хранене, което трябва да се подобри, и над 80 - за добър хранителен режим.

5 любопитни факта за бадемите

След края на изследването специалистите са установили, че включването на бадеми или бадемово масло във всекидневното меню на участниците е допринесло средният Индекс здравословно хранене да се повиши с 10 пункта до 61,4.

Резултатите от проучването показват, че добавянето на разнообразни плодове, зеленчуци и ядки прави храненето по-качествено и е постижим подход за подобряване на общественото здраве.



14 невероятни факта за храните

"Навиците, които хората си създават в ранна детска възраст, ги съпътстват и по-късно в живота. Ако родителите насочат децата към здравословни алтернативи на солените и преработени продукти, като например бадеми или бадемово масло, е по-вероятно, когато те пораснат, да се придържат към създадения им здравословен хранителен режим", казва Алиса Бърнс от изследователския екип.

Източник: БТА