Ядем генномодифициран ориз
22998

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ядем генномодифициран ориз
  • Ядем генномодифициран ориз

62% от мъжете на възраст между 30 и 60 години са със затлъстяване или свръхтегло, съобщи професорът по хранене и диететика Донка Байкова. Повече от половината жени в тази възраст имат същия проблем. Освен това българинът яде много повече мазнини от всеки друг европеец. По думите й причина за повечето хронични заболявания е нездравословното хранене.

Специалистите препоръчват в този сезон да консумираме предимно млечни продукти и зеленчуци. Честата им употреба би могла да ни предпази от усложнения при грип или простуда, обяснява професор Байкова. „Точно в период на бум на простудните заболявания и вирусните инфекции е важно да консумираме пълноценни белтъчни храни - в това число мляко и млечни продукти, меса, риби. Разбира се на фона и на растителни източници. Именно те са носители на имунни тела, които активират защитните сили на организма и ни препазват от боледуване", обясни Байкова.
 
Голяма част от ориза, царевичните продукти продавани на българския пазар влизат в категорията генномодифицирани храни. Повечето от тези храни са внос от Китай. „Щом те са на пазара, значи не носят голям риск за здравето, може би само крият по-голям риск от развитие на някои алергии. Би трябвало хората с изострен алергичен проблем - бронхиална астма, спастичен бронхит, алергичен дерматитит - те би трябвало да избягват генномодифицираните храни. 
 
Все още науката не знае какви може да са последиците от продължителна консумация на генномодифицирани храни.