Над 200 кукери участваха в Националния фестивал - Калипетрово 2013
62789

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Над 200 кукери участваха в Националния фестивал - Калипетрово 2013
  • Над 200 кукери участваха в Националния фестивал - Калипетрово 2013

Повече от 200 кукери участваха в ХІ-я Национален фестивал в силистренското село Калипетрово на Тодоровден. Девет групи от страната показаха автентични обреди, свързани с труда на хората и надеждата им за плодородие.

Четиригодишната Даниела Радева от с. Кайнарджа и 7-годишният Христо Добрев от Калипетрово получиха отличие за най-малки участници във фестивала, съобщи председателката на журито и музикален етнолог Людмила Григорова.

За автентичност наградата отиде при кукерите от сливенското село Глушник, а за обред - при кукерите от село Пъдарево, община Котел. С първа награда за обреден танц бяха отличени кукерите от селото домакин - Калипетрово.

Специалната награда на кметството получи групата от провадийското село Добрина. А със специалната награда на кмета на Силистра Юлиян Найденов бяха отличени кукерите от с. Проф. Иширково.



Повече за съвременната интерпретация на обичая разказаха някои от участниците.

„Обличането на един кукер продължава 2 часа. Всеки елемент от облеклото се шие на ръка", разказа представител на иширковските кукери. „Момчетата сами си изработват маските, украсяват ги с каквото решат, но спазват формата и материалите са естествени", допълват от кв. „Макак" до Шумен. „Около 80 кг тежи коланът от чанове и звънци", добавя кукер от Сливенско. „Цял ден се обикаля селото, за да се гони злото. В края на деня се събираме на площада и играем кукерско хоро", разказва за традицията в Добруджа младеж от Калипетрово.

Фестивалът в с. Калипетрово се провежда от 1978 г. Според етнографа Донка Съботинова в много селища от Крайдунавска Добруджа обичаят кукери е пренесен от заселници от Одринска Тракия през 19 век. Изпълнявал се е от мъже и винаги се е свързвал с надеждата за по-добро. Един век по-късно в групите започват да участват и жени.