/ iStock
Удобството на преносимите компютри е безспорно. Затова и са широко използвани – от практични устройства у дома до мощни бизнес машини. С тях работим или се забавляваме, независимо къде се намираме. Но кой модел ще отговори най-добре на вашите нужди?

Представяме ви кратко ръководство и всичко най-важно, от което се нуждаете при избора си.
 
На кои основни компоненти да обърнете внимание?

Както при всяка технологична джаджа, трябва да обърнете внимание на основните характеристики на машината:
  • Процесор – това е така нареченият „мозък“ на лаптопа. Именно той обработва цялата информация. Колкото по-мощен е, толкова по-бързо се изпълняват задачите. Лидери в сферата на производство на процесори са Intel, AMD и Apple.
  • Видео карта – това е компонентът, от който зависи качеството на графичните изображения. Видео карта с по-добри характеристики е подходяща при дизайн или гейминг.
  • RAM памет – нарича се още памет с произволен достъп или временна памет. Тя запазва данните за току-що използвани приложения. Повече RAM съответно позволява по-голям брой работещи програми.
  • Размер на дисплея – изборът тук зависи от основните приложения на лаптопа. Възможностите варират от малки модели (11“) до големи (18“).
  • Операционна система – нека не забравяме колко е важно с каква операционна система ще работи новото ви устройство. Най-разпространените опции са Windows, Linux и Mac. Някои модели се предлагат без предварително инсталирана операционна система.
  • Други характеристики – може би ви се налага да пътувате често. Или пък работите на открито с ограничен достъпът до захранване. Тогава обърнете внимание и на параметри като тегло и издръжливост на батерията.
 
Перфектният лаптоп според нуждите ви

Изборът на лаптоп трябва да бъде съобразен според конкретните ви цели. До голяма степен това гарантира, че ще се възползвате оптимално от възможностите му. Едва ли най-новите игри ще тръгнат на стандартен домашен лаптоп. Гейминг моделите лаптопи са мощни, но по-големи и тежки в сравнение с други модели. Това ги прави неподходящи при чести пътувания. Запознайте се със спецификите на различните устройства, за да се спрете на точния модел за вас.
 
Лаптоп за дома

У дома най-често използваме лаптопа за няколко основни дейности. Те включват сърфиране из интернет, гледане на видео съдържание или работа с документи. Подходящите модели за такива цели комбинират баланс между качество, производителност и добри цени.
 
Гейминг лаптопи

Мощен процесор, висок клас видео карта, усъвършенствана охладителна система и по-голям екран. Именно тези компоненти отличават гейминг лаптопите. Чрез тях машината може да поддържа приложения с висока графична интензивност. А вие – да играете най-новите игри с отлична графика.
 
Бизнес лаптопи 

Сигурността и надеждността са ключови за всеки бизнес. Именно това предлагат бизнес лаптопите. Адаптирани за интензивна работа и чести пътувания, основните им функции включват по-високо качество на изработката и по-дълъг живот на батерията. Те позволяват работа с по-тежки документи и специфични програми.
 
Ultrabook

Ultrabook моделите са ултратънки, леки и с голяма издръжливост на батерията. Те предлагат висока производителност в мини размер и са идеален вариант за пътуващи и работещи в движение.
 
2 в 1 устройства

Това е комбинация между таблет и лаптоп. Екранът е сензорен. Чрез лесното му завъртане можете да използвате устройството в избрания режим. Ако търсите гъвкавост, функционалност и мобилност, тогава си заслужава да помислите за този вариант.