Наднорменото тегло у мъжете и младежите е свързано с повишен риск от инфаркт на миокарда до 65-годишна възраст, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лента. Те бяха представени на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж от д-р Мария Аберг от университета в Гьотеборг.

Просто, но работещо: Млад мъж отслабна с 50 кг за 7 месеца? (ВИДЕО)

Тя поясни, че увеличаването на индекса на телесна маса от 27,5 на 29,9 повишава 2,64 пъти риска от инфаркт на миокарда. Увеличаването му от 30 на 34,9 пък го повишава 3,05 пъти. В представителното изследване участвали почти 1,7 милиона младежи, родени между 1950 г. и 1987 г. и минали медицински прегледи на 18-годишна възраст, преди да отбият редовната си военна служба. Впоследствие здравословното им състояние било следено от 1969 г. до 2016 г. През този период били регистрирани 22 400 случая на инфаркт на миокарда, много от които на 50-годишна възраст.

Телевизионна водеща в Египет е отстранена от ефир заради изказване за пълните хора

"Заключенията ни за съществуване на връзка между индекса на телесна маса и инфарктите в зряла възраст потвърждават резултатите от предишните ни изследвания върху сърдечната недостатъчност - каза Аберг. - Тъй като наднорменото тегло и затлъстяването са все по-често срещани сред младите хора, в бъдеще показателите за инфаркт на миокарда и инсулт могат да станат по-високи."


Наскоро учени от Исфаханския кардиологичен институт в Иран заявиха на същия конгрес, че редовната консумация на неосолени ядки намалява риска от смърт вследствие на сърдечно-съдови болести.
БТА