/ iStock/Getty Images
Известната в Египет телевизионна водеща Рихам Саид е отстранена за една година от ефир заради неин коментар за пълните хора, който бил оскърбителен. Това решение е взел Висшият съвет по регулиране на медиите в Египет, съобщава арабската спътникова телевизия Sky News Arabia.

Защо хората с диабет тип 2 живеят с 6 месеца повече, отколкото останалите?

Неотдавна в едно от младежките предавания Рихам Саид се изказала доста рязко по адрес на пълните египтянки. Най-силно са били засегнати жените, страдащи от затлъстяване, които Саид нарекла „тежест за семейството и страната”, „мъртви”, „некрасиви” и „без перспектива да се омъжат”.
 


Невъздържаната критика на водещата предизвикала вълна от недоволство в египетското общество. Рихам Саид била обвинена в расизъм, тормоз и неуважение към хората. Било й припомнено, че голяма част от населението на Египет не живее богато и не може да си позволи нито качествена храна, нито скъпоструващо лечение от заболявания, включително предизвикващи затлъстяване.

Пет години след смъртта на арестант, Ню Йорк уволни скандален полицай

Стройната екранна красавица била принудена да се оправдава. На своята страница в социалните мрежи Саид изразила учудване заради огромното неодобрение. „Преиначиха думите ми”, заявява тя и обяснява, че не е имала намерение да се подиграва с пълнотата и да я осъжда, а да обясни, какви опасности крие тя за здравето. Водещата споделя, че самата тя е страдала от наднормено тегло, но една случайна среща напълно променила отношението й към живота и й помогнала да изгради стройна фигура.

Според статистиката, Египет е на едно от първите места по брой на жители, страдащи от различни форми на затлъстяване (около 40% от населението), както и от заболявания, свързани с нарушена обмяна на веществата. Една трета от децата в Египет на възраст до 18 години имат проблеми с наднормено тегло. Годишно по медицинска препоръка в страната се правят около 30 000 липосукции.
 
 
БГНЕС