Покупката на ваканционен имот става приоритет за българите. В момента българите са основните купувачи на ваканционни морски имоти по Южното Черноморие, показва докладът на строително-инвестиционната компания Green Life Development & Resorts, получен в БТА.

Делът на българските клиенти активно се засилва през последните години. Така в първите месеци на 2024 година къщите и апартаментите на Южното Черноморие се продават предимно на българи и те съставляват около 90 на сто от всички купувачи,

"Тенденцията българите да доминират на този пазар започна във времето на пандемията и оттогава делът им расте с всяка изминала година. Останалите 10 на сто от купувачите са предимно от държави като Германия, Израел, Полша, но те не са така определящи за пазара. Затова и планирането на нашите проекти е фокусирано към изискванията на сънародниците ни. В същото време техният профил става все по-разнообразен", коментира Екатерина Желяпова, търговски директор на компанията.

По думите й допреди 5 години българските купувачи са били предимно хора на над 50-годишна възраст. Това са клиенти със спестени средства, които решават да ги вложат в недвижим имот на по-ниска цена и с по-малка обвързаност спрямо градския имот. Тази група купувачи е активна и днес, но на пазара уверено излиза и нов профил клиенти, се посочва още в доклада.


"Младите семейства с малки деца - хора средно между 30 и 40 години, вече са най-устойчивата група клиенти при нас. Факторите за това са няколко - от една страна тези хора имат нужда от удобно, сигурно и добре уредено място, на което да прекарват лятото с децата си, без това да изисква твърде много проучване и предварителна организация. Другият фактор е във все по-скъпата алтернатива – цените на хотелските нощувки значително нарастват и това прави покупката на собствен морски дом и финансово обоснована", коментира Екатерина Желяпова.

Според нея покачването в цените на ваканциите в хотели и места за настаняване с краткосрочен наем прави тази опция скъп вариант за по-младите клиенти. Това мотивира част от тях да потърсят дългосрочно решение - в покупка на ваканционно жилище. Цените на този тип имоти през последните години демонстрират по-умерен темп на растеж, като се очаква покачването през следващата година да се засили, тъй като те изостават от ръста на цените в София. В сравнение с апартаменти в столицата, цените на ваканционните имоти са с 20 на сто по-ниски.

Днес апартамент с 1 спалня в Созопол започва от 75 000 евро, а с 2 спални - от 95 000 евро, като тази стойност достига 130 000 - 140 000 евро за по-функционалните имоти. Къщите в комплекса в Созопол пък стартират на ценови нива от 280 000 евро, посочват от компанията. 

"Ръстът в цените на ваканционните апартаменти на Южното Черноморие е незначителен на фона на покачването на градските жилища, който надмина 35-40 на сто от 2021 г. насам. Това прави имотите "втори дом" добър и сигурен вариант за вложение на спестяванията, особено когато даден комплекс предлага както условия за деца, така и пълноценен отдих за различните поколения", казва Желяпова и допълва: "Можем да кажем, че ваканционният пазар в момента е подценен на фона на еуфорията на градските жилища, но това прави инвестицията в него разумен ход за по-находчивите купувачи". 

Въпреки активното присъствие на български клиенти, рускоговорящите собственици на ваканционни жилища вече не продават активно имотите си. Вторичният пазар се намира във фаза на затишие, посочват от компанията.

Созопол остава притегателна точка за българите, с нов лайфстайл, нови плажове, ресторанти и хотели, както и с дългогодишния си положителен имидж на локация, която успешно събира в едно култура и богато историческо минало, архитектура и природа, възможности за спорт и забавления, коментират от компанията и допълват, че така Созопол устойчиво остава предпочитана дестинация от широк кръг хора.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Екатерина Тотева/БТА