"Проклятието на Оскарите" е термин, който е въведен от американско научно списание и е нещо съвсем реално. Става въпрос за следния парадокс: актьор печели най-ценното отличие в света на киното и след това кариерата му потъва. 

Всъщност има и още едно "Проклятие на Оскарите", но то е свързано с връзки - "Любовното проклятие на Оскарите". То засяга само жени, печелили статуетките. Оказва се, че в исторически план много от наградените жени впоследствие се развеждат или разделят с партньорите си. Каналът на Мария Захариева във vbox7 разказва за "класическото" проклятие на Оскарите. 

Важно да споменем, че това проклятие не е признато от актьорите, които са станали негови жертви, но пък има доста доказателства в тази посока.

Ким Бейсингър

Актрисата печели награда Оскар през 1997 г. за ролята и в "Поверително от Ел Ей". Тя става първата актриса, която получава Оскар, след като е позирала гола пред Плейбой. Следва единствено успехът ѝ в "Мечтаех за Африка", където печели наистина сериозна сума. Последната ѝ по-популярна роля беше в "50 нюанса по-тъмно" отпреди 4 г., където играе бивша любовница на главния герой. 

Ейдриън Броуди


Американецът става най-младият, печелил наградата Оскар за най-добър актьор. Това се случва през 2003 г. за ролята му в "Пианистът". Тогава е едва на 29 г. Но след това така и не получава значима филмова роля, отбелязва Insider. Единственият филм, в който се снима и получава номинации, е "Полунощ в Париж", където играе ролята на Салвадор Дали.

Хали Бери

Актрисата става първата и засега единствена чернокожа жена, която е печелила наградата за най-добра женска роля. Печели статуетката през 2001 г. за ролята ѝ в "Балът на чудовищата". След това се снима в X-men. Играе и в "Жената-котка", но въпреки голямата роля с нея печели анти-награда за най-лоша роля през 2004 г.одина. Самата Хали Бери е споменавала, че наградата Оскар за нея не означава много в контекста за равноправие на цветнокожи, тъй като след нея никой не е взимал такава награда. 
Мерседес Рул

През далечната 1991 г. тя печели наградата за поддържаща женска роля на наградите Оскар. Всъщност това остава най-известната ѝ роля - на Ан Неаполитано в "Кралят на рибарите". Следват някои участия, но успехът на "Кралят на рибарите" така и не се повтаря. Рул се съсредоточава върху театралната си кариера.

Куриози и рекорди: 20 „любопитки“ около номинациите за Оскар (СНИМКИ)

Марша Гей Гардън

Актрисата също има награда за най-добра женска поддържаща роля, от 2001 г. за ролята ѝ в "Полък". Тя впрочем е една от малкото актриси, които потвърждават от първо лице проклятието. "Наградата Остар е ужасна за професионалното развитие. Изведнъж всички започват да ти предлагат все по-малки роли и по-малко пари. Няма никаква логика в това.

И още:

Най-интересното от номинациите за Оскар в цифри (СНИМКИ)

Номинациите за Оскар 2021: Мария Бакалова влиза в битката за златната статуетка


Вечният секссимвол Ким Бейсингър през годините (СНИМКИ)