Джордж Брадли обичаше да гледа церемонията за наградите Оскар. Британецът на 28 години, който днес живее в Сан Диего, стоеше буден до късно през нощта в родината си, за да гледа спектакъла. Сега, когато вече е в САЩ, не му е интересно и това се дължи основно на пандемията, пише Асошиейтед прес.

Куриози и рекорди: 20 „любопитки“ около номинациите за Оскар (СНИМКИ)

"Нарастващото влияние на стрийминг услугите отне от блясъка на Оскарите според мен", казва той. "Просто вече го няма онова топло гъделичкащо чувство, когато познаваш един филм от големия екран".

10 открояващи се филма от холивудския награден сезон (СНИМКИ)

Церемониите за връчване на награди понесоха удари, откакто пандемията затвори кината и представленията на живо. Но спадът в рейтингите им започна още преди да настъпи пандемията от новия коронавирус.

Най-интересното от номинациите за Оскар в цифри (СНИМКИ)

През преобладаващата част от последните десетилетия, наградите Оскар привличаха 35-45 милиона зрители, често малко под публиката на финала на американското първенство по футбол.

Оскар награди
Gulliver/Getty Images

Миналата година, точно преди да бъде обявена пандемията, церемонията без водещ, излъчена по Ей Би Си, бе гледана от най-малък брой зрители в историята - 23,6 милиона души, с 20 процента по-малко от предходната година.

По-малко от година по-късно церемонията в условия на пандемия за наградите Златен глобус привлече 6,9 милиона зрители, с 64 на сто по-малко от предходната година и малко над публиката от 2008 г., когато заради стачка Ен Би Си излъчи пресконференция, на която бяха обявени победителите.

През март продуцентите на наградите Грами избегнаха нелепото протичане на церемонията в Zoom и организираха участия на сцена на някои от най-големите звезди в музикалната индустрия.

Ексцентричност и бляскави тоалети: По червения килим на Грами (СНИМКИ)

Но излъчването на шоуто по тв Си Би Ес привлече едва 9,2 милиона зрители едновременно по телевизията и на стрийминг, което е най-ниският показател в историята на шоуто и с 51 на сто по-малко публика в сравнение с 2020 г., сочат данни на "Нилсен".

Оскар награди
Gulliver/Getty Images

Джон Бенардо (на 52 години) е сценарист, завършил е филмово училище и има компания за видеозаснемане основно за корпоративни клиенти. "Обичам филмите и мечтая един ден самият аз да съм на сцената на Оскарите, за да получа своята награда. Всяка година гледам церемонията, участвам в състезания, в които се опитваме да познаем победителите, старая се да гледам всички филми. Но нещо тази година се промени", каза той. Не е гледал нито един от номинираните филми.

Както стана и с други награди, церемонията за Оскарите бе отложена заради ограниченията заради пандемията. Шоуто е отлагано три пъти в историята си, но никога толкова отрано. Още през юни миналата година организаторите го насрочиха за 25 април, вместо за февруари или началото на март, както е обичайно.

Това е една от причините за отлива в интереса към церемонията. Другата, според фенове на шоуто, е необходимостта да гледат номинираните филми на малък екран и да следят кога и на коя платформа ще са достъпни за гледане, което е проблем за някои хора.

Оскар награди статуетка статуетки
Gulliver/Getty Images

Присила Визинтайн (на 62 години от Сейнт Луис, щата Мисури) буквално живеела, за да гледа Оскарите. Всяка година посещавала партита за проследяване на церемонията, облечена официално специално за случая. "Определено затварянето на кината погуби интереса ми тази година. Не изпитвам никакво чувство от треската за Оскарите, каза тя.

Трудностите в реалния живот на зрителите се увеличават - от несигурност за работното място и прехраната до изолацията на локдауните, а наградните церемонии не предлагат бягството и бляскавото парти като преди, залагайки често на предварително записани изпълнения и включване чрез Zoom на участниците. Освен това данните сочат слаб интерес на младите поколения към телевизията като цяло.

Пиер Субе от Орландо, Флорида, е на 22 години, страстен любител на киното и кинематограф. Спрял е да гледа церемонията за наградите Оскар още през 2019 г. "Едва имам търпение да изгледам 15 секунди клип в TikTok. Как се очаква от нас да седим пред телевизорите за четиричасова церемония, прекъсвана за реклами и остарели обидни шегички? Живеем във времето на подбор на съдържанието. Нуждаем се от алгоритми, за да гледаме каквото искаме и от това да ни показват най-доброто от най-доброто".

Субе е мюсюлманин, имигрант от Близкия изток, и според него включването на неговата култура в киното е слабо, да не говорим за сцената на наградите Оскар. "Споменават ни само ако стане дума за Аладин. Не съм мотивиран да събера семейството си в неделя и да гледаме една четиричасова церемония, в която няма да стане и дума за нашата култура и религия. А като мюсюлмани ние сме около 25 на сто от населението на света", каза той.

Джон Никъм, на 55 години от Лорънс, щата Канзас, преподава творческо писане на сценарии, работил е като филмов критик. Всяка година със съпругата си организират парти за наградите Оскар за 30 гости, със залози и лотария за победителите в отделните категории. Тази година партито ще е само за членове на семейството заради пандемията. "Не съм пропускал церемония за наградите Оскар от 45 години. Ще я гледам цялата, открай докрай", каза той.
БТА