Решението да не се допуска включване чрез Зуум на Оскарите предизвика недоволство
Редица номинирани за Оскар звезди са недоволни от решението да не се допуска виртуално включване чрез Зуум на предстоящата церемония по раздаването на наградите. Причината – много от тях живеят извън САЩ и все още са под пандемични ограничения, предаде Ройтерс, позовавайки се на холивудски издания.

10 открояващи се филма от холивудския награден сезон (СНИМКИ)

"Варайъти" и Дедлайн съобщават, че публицисти и някои ръководители на студиа са се оплакали пред филмовата академия относно логистиката, разходите и карантинните въпроси, възникнали от решението да се забрани на номинираните да участват в церемонията от разстояние.

Куриози и рекорди: 20 „любопитки“ около номинациите за Оскар (СНИМКИ)

От Академията за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите и организира връчването им, не са отговорили на молбите за коментар.

Заради коронавирусната пандемия церемонията за наградите "Оскар", която обикновено се организира в края на февруари, беше отложена за 25 април. Тазгодишното шоу ще се проведе едновременно на две места - по традиция в театър "Долби" в Холивуд и на железопътната гара Юниън стейшън в центъра на Лос Анджелис.

Най-интересното от номинациите за Оскар в цифри (СНИМКИ)

Организаторите съобщиха също, че не предвиждат виртуални включвания чрез Зуум, за да не омаловажат положените за провеждането на церемонията усилия и призоваха номинираните да присъстват лично.

Поне девет от претендентите, сред които режисьорката на "Момиче с потенциал" Емералд Фенъл и звездата на филма Кери Мълиган, живеят във Великобритания. Там обаче се очаква до средата на май да бъде в сила забрана за несъществени международни пътувания.

Номинациите за Оскар 2021: Мария Бакалова влиза в битката за златната статуетка

Представители на петте филма, които ще се съревновават в международната категория, включваща продукции от Дания, Хонконг, Румъния, Тунис и Босна и Херцеговина, също могат да се сблъскат с препятствия, за да се "доберат" до Лос Анджелис, отбелязват "Варайъти" и Дедлайн.

Организаторите на подобни церемонии през последните месеци замениха обичайните си събирания на гала вечери и излизания на сцената с предварително записани участия или виртуални събития. А други бяха организирани в комбинирани формати. При провеждането на церемонията по връчването на наградите "Златен глобус" и "Грами" обаче беше отчетен сериозен спад в зрителския интерес.
БТА