Кери Лълиган в Момиче с потенциал
Кери Лълиган в Момиче с потенциал / БТА
Измина една необичайна за киното година, през която пандемията от COVID-19 затвори киносалоните и много студиа отложиха големите си проекти за по-добри времена.

Номинациите за Оскар: Разнообразие и изобилно дамско присъствие

Все пак има високо професионални филми, които да привлекат вниманието в холивудския награден сезон. За първи път в него се допускат продукции, които не са излъчвани в киносалони, а само в стрийминг платформи.

Куриози и рекорди: 20 „любопитки“ около номинациите за Оскар (СНИМКИ)

Някои награди, като на нюйоркските и лосанджелиските филмови критици, а и "Изборът на критиците", вече бяха присъдени и дават идея за фаворитите на сезона. Златните глобуси, макар и да се раздават от журналисти и пословично да са с малко съвпадения с подбраното от професионалните организации, тази година могат да се окажат по-влиятелни, защото изпревариха номинациите на повечето гилдии.

Най-интересното от номинациите за Оскар в цифри (СНИМКИ)

Кинофестивалите миналата година или бяха отложени, или протекоха в сбит формат. Венеция обаче посрещна макар и малка професионална публика и излъчи лауреати на наградите, както и Торонто.

"Борат 2"

Саша Барън Коен и Мария Бакалова в кадър от "Борат 2"
БТА

Много интересен за България е филмът "Борат 2" на Саша Барън Коен. Той донесе голямо признание на Мария Бакалова в категорията за актриса в поддържаща роля. Тя беше номинирана за повечето награди, като вече спечели отличията на кинокритиците от Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Торонто, на Националното дружество на кинокритиците, както и "Изборът на критиците".

"Земя на номади"

Франсис Макдорманд
БТА

Филмът "Земя на номади" на Клои Чжао спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Чжао стана първата жена с това отличие след София Копола, която я получи през 2010 г.

"Земя на номади" спечели и наградата на публиката на филмовия фестивал в Торонто, която често е предвестник за оскарова слава. В главната роля е двукратната носителка на "Оскар" Франсис Макдорманд. Сред изпълнителите е и Дейвид Стратеърн.

Филмът разказва за 60-годишна жена, която губи работата си и потегля с караваната си из американския запад. Освен за самотата и несигурното съществуване, той е и за свободния дух.

Американският филмов институт избра "Земя на номади" за един от 10-те филма на 2020 г. Той получи и наградата "Изборът на критиците" за най-добър филм, както и "Златен глобус" за най-добра драма.

"Петима от една кръв"

петима от една кръв
БТА

Драмата за ветераните от войната във Виетнам "Петима от една кръв" спечели няколко водещи награди на американския Национален съвет на кинокритиците - за филм на 2020 г., най-добър режисьор - Спайк Лий и най-добър актьорски състав.

От 30 години Националният съвет на кинокритиците се слави с добри прогнози за фаворита за "Оскар". Избраният филм на годината почти винаги печели наградата на американската киноакадемия и в тази категория.

В "Петима от една кръв" се открояват актьорите Делрой Линдо и покойният Чадуик Боузман.

"Процесът срещу Чикаго 7"

Процесът срещу Чикаго 7
БТА

"Процесът срещу Чикаго 7" получи отлични отзиви за сценария и режисурата на Арън Соркин. Актьорският състав включва Саша Барън Коен, Марк Райланс, Еди Редмейн, Майкъл Кийтън, Джоузеф Гордън-Левит, Франк Лангела.

Филмът е за действителни събития от 1968 г. - незаконна демонстрация в Чикаго против войната във Виетнам прекъсва конгрес на Демократическата партия. Седем души попадат в съда след конфликт с полицията.

Саша Барън Коен изпъква сред останалите актьори и е сред фаворитите в наградите за поддържаща роля.

"Процесът срещу Чикаго 7" беше избран сред 10-те филма на годината от Американския филмов институт. Продукцията спечели и наградата "Изборът на критиците" за най-добър актьорски състав.

"Минари"

Минари
БТА

В наградния сезон се открои корейско-американският филм "Минари". Още миналата година той получи голямата награда и наградата на публиката на кинофестивала "Сънданс".

"Минари" е с прекрасни шансове в категорията за най-добър чуждоезичен филм, а актрисата Юн Ю-джун печели отличия за поддържаща роля. Режисьорът и сценарист Лий Айзък Чънг е в номинациите на повечето американски награди и вече беше отличен от Националния съвет на кинокритиците за оригинален сценарий.

"Минари" получи награди "Изборът на критиците" и "Златен глобус" в чуждоезичната категория. Филмът също попадна в селекцията на Американския филмов институт.

"Минари" е разказ за корейско семейство, което се преселва в Арканзас в търсене на по-добър живот. Някои кинокритици възразяват срещу определянето му като чуждестранен филм и изтъкват, че той е типично американски.

"Ма Рейни: Майката на блуса"

Ма Рейни: Майката на блуса
БТА

"Ма Рейни: Майката на блуса" вече донесе посмъртни награди "Изборът на критиците" и "Златен глобус" на Чадуик Боузман, който изпълва екрана с енергия и талант. Вайола Дейвис също се отличава в главната роля на блус певицата.

Филмът е за звукозаписна сесия и напрежението, което възниква между Ма Рейни, тромпетиста Леви и продуцента, който се опитва да контролира огнената певица. "Майката на блуса" е сред десетте филма на годината на Американския филмов институт.

"Без звуци в живота"

Риз Ахмед
БТА

Още един музикален филм - "Без звуци в живота", е с отлични отзиви за актьорите Риз Ахмед и Пол Рейси. Режисьор е дебютантът Дариъс Мардър. Филмът е за барабанист, който губи слуха си и как случилото се отразява на хората около него.

"Момиче с потенциал"

Кери Лълиган в "Момиче с потенциал"
БТА

"Момиче с потенциал" носи номинации и награди на Кери Мълиган в главната роля, както и на режисьорката Емералд Фенъл. Филмът проследява как Каси (Кери Мълиган) замисля отмъщение на хората, отговорни за изнасилването на най-добрата ѝ приятелка, и за тези, които са я разочаровали след това. Емералд Фенъл превръща някои холивудски "добри момчета" (Адам Броуди и Бо Бърнам) в злодеи.

"Манк"

Манк
БТА

Филмът "Манк" на Дейвид Финчър започна наградния сезон като фаворит - с много номинации, но засега печели малко награди, предимно за операторско майсторство и сценография.

Аманда Сайфред се очертава като съперничка на Мария Бакалова в категорията за актриса в поддържаща роля. "Манк" разказва за сценариста Херман Манкевич и създаването на една от най-великите продукции на всички времена - "Гражданинът Кейн". "Манк" също е в селекцията за филмите на 2020 г. на Американския филмов институт.

"Една нощ в Маями"

"Една нощ в Маями"
БТА

"Една нощ в Маями" на режисьорката Реджина Кинг е измислена история за действителни личности през 1964 г. Символите на борбата за граждански права, спорта и музиката Малкълм Екс, Мохамед Али, Джим Браун и Сам Кук се събират и обсъждат ролята си в обществото, изкуството, политиката. Показани са и техни малко известни лични страни.

Реджина Кинг е сред жените, номинирани за режисьорската награда през този сезон. "Една нощ в Маями" е един от филмите на 2020 г. според Американския филмов институт.

Миналата година не е сред успешните за американското, а и световното кино. Тя беше време за компромиси и оцеляване. Наградните церемонии също правят компромиси и са преобладаващо виртуални. Наградите обаче имат същата стойност като преди пандемията.
БТА