Социалното дистанциране затвори много хора в домовете. Постепенно обаче работният ритъм ще бъде подновен и офисите отново ще се изпълнят. Затова учените обмислят как те могат да бъдат по-безопасни срещу заразата, съобщи списанието на Американското дружество на микробиолозите "Ем системс".

Някои от препоръките са достъпни за всички. Според учени от университета на Калифорния в Дейвис и университета на Орегон проветряването и пускането на повече естествена светлина в помещенията създава по-здравословна среда.

Здравните специалисти още не знаят точно как се разпространява новият коронавирус. Известно е, че той се предава от човек на човек.

Доколко и как трябва да дезинфекцираме покупките от магазина

Вирусите преживяват и на повърхности, като бюрата, но експертите не са сигурни колко дълго SARS-CoV-2 остава жив. Може да е часове, или дни, при липса на добра дезинфекция.


Учените не знаят колко ефективна е слънчевата светлина срещу вируса, но тя определено е полезна за хората. Освен това не струва нищо и е лесен начин за борба с него.

"Дневната светлина е широкодостъпен и безплатен ресурс в сградите и има малко недостатъци за използването й, а ползите от нея за здравето са добре документирани", пишат учените.

Медици: Самоизолацията може да е полезна за вас

Едно от основните неща, които могат да направят хората не само в офисите, но и в домовете си, е да ги проветряват - да увеличават въздушния поток. Колкото повече външен въздух влиза в сградите, толкова повече се разрежда количеството на вирусните частици, реещи се из помещенията. Дори най-добрите филтри пропускат вируси в напълно затворените сгради.

Вирусите харесват по-сух въздух и не могат да се придвижват много далече във влажни условия. Влажността се отразява и на защитната обвивка на много вируси, включително и коронавируса. Достатъчната влажност може да увреди вируса, дори да го дезактивира.

Ценни съвети на специалистите за хигиената по време на коронавирус (ВИДЕО)

Докато офисите заработят отново, социалното дистанциране, редовното миене на ръцете, пускането на светлина в домовете и проветряването им са най-добрите неща, които можем да направим, за до останем здрави в пандемията, припомнят учените.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА