Докато детето навърши една годинка, абсолютно всеки един нов месец носи изключително големи промени. Не случайно казват, че децата „растат като гъби“.  Теглото и ръстът се увеличават в скорост, близка до геометрична прогресия, а всеки нов ден носи ново предизвикателство. За родителите (особено когато за първи път са родители) това е невероятен и незаменим процес, защото имат уникалния шанс да видят как малкото човече се променя буквално с часове и да изпитват трепет от всяка промяна в него.

На 7 месеца детето:

Качва около 600 грама и пораства средно с 1-2 сантиметра.

Формите му придобиват все повече пропорциите на „голям“ човек и фигурата му се оформя пропорционално.

Започва да „разбира“ какво му се казва. Песни, стихчета, говорене – дори и да не си личи, на бебето тези неща му стават все по-ясни. Самите те стават по-комуникативни и вече се опитват да казват някакви неща.

Как да имате щастлив брак след появата на бебето? (ВИДЕО)

Активността му става все по-осезаема. Пълзи изключително много, а вие трябва да скриете всички опасни предмети, както и да не го слагате близо до ръбове на мебели, ако няма да бъдете наблизо.


Става по-взискателно, а играчките бързо му омръзват.

Възможно е да започнат да се появяват вече първите зъбки.

Стават все по-самостоятелни (особено, ако са момичета) и предпочитат да бъдат в седнало положение.

Родителите да не общуват с пеленачетата на бебешки език

И, въпреки всичко, при абсолютно всяко дете, се случват различни неща и не бива да се безпокоите ако вашето не прави това, което е характерно за неговата възраст. Ако каквото и да е, ви тревожи, обърнете се към вашия педиатър.

И още:

Каква е разликата между добрия и мъдрия родител? (ВИДЕО)

11 мъдри правила на кралското възпитание за умни и добри деца (СНИМКИ)

Новият човек в семейството