Легендарното заведение празнува 67-ми рожден ден
Кабарето „Крейзи Хорс” е култово място в Париж, наравно с „Мулен Руж” и „Лидо”. Заведението е спирка на почти всеки турист, посетил френската столица.
 


Създадено през 1951 г., изкушението тук е издигнато в култ. Стартирало с участието на мимове и клоуни, с фокуси и жонгльори, сега „Крейзи Хорс” e най-наелектризиращото и провокативно шоу в света, издигайки голото женско тяло на пиедестал - точно както е мечтал създателят му Ален Бернарден.
 
В мазето на буржоазната жилищна сграда на авеню „Жорж Пети” в сърцето на Париж, в близост до „Шанз-Елизе”, музиката, светлината и сценичните ефекти са подчинени единствено и само на женската красота и еротиката. Това е принципът, който следва авангардният артист Ален Бернарден при създаването на „Крейзи Хорс” през 1951 г.
 


Той бил художник, бохем и прочут ценител на женската красота, възприемал стриптийза за изкуство. Влиянието на поп арта и новия реализъм го провокират да създаде представления, в които всеки сценичен етюд е реализиран като отделна картина със специална хореография, декор и светлина. В началото той включва в програмата клоуни, мимове, илюзионисти и жонгльори, както и лазерни ефекти.


ГАЛЕРИЯ: Дита Фон Тийз - иконата на бурлеската

„Открих пътя в живота си една вечер благодарение на едно голо момиче - Мис Фортуна. Докато я разсъбличах, осъзнах, че женското тяло може да ми донесе цяло състояние”, споделя той.
 


И само за едно десетилетие кабаре „Крейзи Хорс” се превръща в най-изисканото място за нощни развлечения. Ален Бернарден сам режисира спектаклите, осветлението, декорите, най-често и костюмите. През 60-те години кабарето вече е световноизвестно заради ослепителните спектакли и красивите момичета. Танцьорките - и тогава, и днес, са подбирани по строги критерии: височина 164-172 см; разстояние между зърната - 21 см; разстояние от пъпа до венериния хълм - 13 см.

„Разстоянието от петите до междукрачието трябва да е равно на разстоянието от междукрачието до челото”, формулира тайната на успеха самият Бернарден.
 


Освен това красавиците се подчиняват на спартански режим и почти пуритански правила - те не могат да напускат гримьорните си без разрешение и да говорят с мъжете от персонала.

След смъртта на Бернарден през 1992 г. управлението на кабарето поемат синовете му. Те въвеждат нова традиция - известни жени да излизат на сцената му като част от екстравагантните представления. През годините „крейзи момичета” са били Памела Андерсън, Кармен Електра, Кели Брук, както и Дита Фон Тийз, иконата на бурлеската. В шоуто блести и кралска особа - френската актриса Клотилд Куро, съпруга на Емануел Филиберто Савойски (племенник на Симеон Сакскобурготски).
 


През 2007 г. Кралицата на бурлеската Дита фон Тийз представя легендарния си номер „Ваната“ пред смаяната публика, две години по-късно се завръща на мистичната сцена за няколко ексклузивни представления. „Париж е специален град за мен и място, където красивите разголени тела все още се ценят”, споделя Дита.

През 2012 г. сред момичетата на „Крейзи Хорс” има и българка - загадъчната Хана Шанана. „Крейзи Хорс” е най-трудната сцена, на която съм имала късмета да изляза”, признава тя.
 


Днес с над 65 години история и повече от 6 млн. посетители парижкото кабаре „Крейзи хорс” не се нуждае от представяне - въображението лесно рисува изискани еротични спектакли.

Програмите продължават да владеят интереса на зрителите с изключително силен психологически заряд, благодарение на ефектните сюжетни миниатюри, изпълнени от пленителните танцьорки, и мистичните специални ефекти.
 


„Мулен Руж” - дворец на танца и на жената

„Мулен Руж” или (Червената мелница) е най-старо нощно заведение в Париж. Откриването му през 1889 г. съвпада с разцвета на периода, известен като Бел Епок - времето на величието на културата и развитието на техническия прогрес. Кабарето се намира на булевард „Де Клиши” и е получило името си заради червената мелница, която се намира върху самия покрив на сградата.
 


ГАЛЕРИЯ: Потопете се в блясъка на „Мулен Руж”

По своята зрелищност спектаклите в „Лидо” напомнят „Мулен руж”, но „Лидо” е нещо повече от кабаре. Там се изпълняват екзотични представления - шоуто включва балет на лед, атракции във вода, жива видеоигра. 70 актьора в изумителни цветни костюми изпълняват блестящо незабравими циркови номера.

„Крейзи Хорс” е най-авангардното кабаре в нощен Париж, храм на възвишената еротика и прекрасните женски тела, облечени единствено в светлина. Днес „Крейзи Хорс” създава и диктува модерния идеал за красотата.