„Мулен руж” - дворец на танца и на жената
„Мулен руж” - дворец на танца и на жената / снимки: Guliver/Getty Images

„Мулен Руж” е едно от най-известните кабарета в света. Открито е на 6 октомври 1889 г. по случай първото Световното изложение в Париж, днес „Мулен Руж” е туристическа дестинация, предлагаща музикални и танцови забавления за възрастни.

Кабарето се намира на булевард „Де Клиши”, близо до хълма Монмартр и Плас Пигал, и е получило името си заради червената мелница, която се намира върху самия покрив на сградата. Разположено е в близост до прословутия квартал с червените фенери и Плас Пигал.

Откриването на „Мулен Руж” съвпада с разцвета на периода, известен като Бел Епок - времето на величието на културата и развитието на техническия прогрес.

ГАЛЕРИЯ: Блясъкът на Мулен Руж

Създател на „Мулен Руж” е Жозеф Олер, създател и на култовата концертна зала във френската столица „Олимпия”, а мениджмънта на новото заведение е бил поверен на Шарл Зидлер. За кратко време кабарето се превърнало в място, където се събирали известните и богатите. Но освен тях идвали и обикновени хора, които искали да се докоснат до неповторимата магия на разкоша и изключителната красота.

Мулен руж  дворец на танца и на жената
netinfo

Мулен руж  дворец на танца и на жената
netinfo

Оле и Зидлер наричали на шега „Мулен Руж” с името Дворец на жените. Още от създаването си кабарето е направено така, че декорите да могат да се сменят много бързо и да учудват със своята атрактивност.

В „Мулен Руж” се е събирало най-отбраното френско общество и танцьорките в него били много атрактивни, каквито са и днес. В „Мулен Руж” танцът, известен като кан-кан, се превръща в истинска феерия. Прелъстителният танц, изпълняван от куртизанки, е кадрил по музика на Офенбах. В края на 19 в. англичанинът Чарлз Мортън го нарича френч канкан и според него е „ужасно шумен танц, дошъл от Франция”.

Танцьорките били облечени с пищни рокли, които размятали във всички посоки, като откривали пред посетителите дългите си крака. Това се смятало за много пикантно по онова време. Една от най-известните певици и танцьорки в кабарето е Мистинге, която привлича любители на забавленията от цял свят.

Мулен руж  дворец на танца и на жената
netinfo

Освен френската аристокрация, в кабарето са прекарвали дълги часове световноизвестни писатели и художници. Един от най-честите посетители на „Мулен Руж” бил прочутият френски художник Тулуз-Лотрек. Звездите на „Мулен Руж” стават известни именно от картините му, който рисувал, вдъхновен от красотата на момичетата.

В световноизвестното кабаре все още се пазят някои плакати и картини, които се намират там още от откриването му.

През 1915 г. кабарето е унищожено от пожар и е ремонтирано шест години по-късно, когато наново отваря врати. В „Мулен Руж” се поставят много оперети, за да се разнообрази програмата. През 1929 г., след като Мистингет напуска „Мулен Руж”, той се превръща в модерен нощен клуб с програма.

Мулен руж  дворец на танца и на жената
netinfo

Мулен руж  дворец на танца и на жената
netinfo

Популярността му след Втората световна война нараства и в него се провеждат различни тематични ревюта и шоу-програми. През 60-те години с появата на балетмайсторката Дорис Хюг „Мулен Руж” се превръща в истинско кабаре. „Момичетата на Дорис”, както ги наричат и до днес, започват да представят все по-пищни спектакли.

Любопитен факт е, че в кабарето е играла и българката Фео Мустакова. Тук са пели Жан Габен, Едит Пиаф, Морис Шевалие, Ив Монтан, Франк Синатра, Лайза Минели, Елтън Джон и други.

Днес в „Мулен Руж” пристигат любители на забавленията от цял свят, за да видят изпълненията на прочутите танцьорки и фееричната програма. Има много филми, посветени на историята на „Мулен Руж”.

Да бъдеш част от шоуто „Мулен Руж” не е никак достъпно. Минималната височина на танцьорките в прочутото кабаре е 1,72 м. И то по изключение, предпочитат момичетата да са високи 1,75 или 1,80 м. Обръща се специално внимание на цялостната физика, на силуета и най-вече на дължината на краката. Дългите крака по-добре носят костюмите.

Пълен на 97% 365 вечери в годината с по два спектакъла всяка вечер, събиращи публика от 1800 души, френският доайен на кабаретата „Мулен Руж” не знае какво е криза. Един от най-сниманите символи на Париж посреща 600 000 посетители годишно, половината от които са чуждестранни туристи, главно китайци, руснаци и американци.