Искате ли тревата на поляната пред дома ви да остане зелена? „Дойче веле“ представя съветите на германски експерт, който твърди, че това е постижимо.

На зеления килим му е необходима някаква тежест – по тревата трябва да се ходи, бяга, скача и колкото по-често се случва това, толкова по-добре. Стремежът на гражданите към сочна морава, която да украсява не само градските паркове, но и собствените дворове пред къщата или на вилата, се наблюдава в Германия от 60-те години на миналия век.

Безупречно окосената трева е признак за благосъстояние, тъй като всички зелени растения, които ползваме за храна, вече отдавна се продават в близкия супермаркет. Вече няма нужда те да се отглеждат в собствената градина, смята Мартин Бокш от университета Гайзенхайм, шеговито наричан от студентите си „професор по тревните науки“.

И вместо да превивате гръб на двора, вече може да си устроите нелоша почивка на собствената морава – да се печете на слънце, да играете с децата. С голяма популярност се ползва готовият за полагане тревен чим на рула. Тази трева само след две седмици е готова за използване и през следващите 20 – 30 години може да радва околните със сочната си зеленина. 

Това е напълно възможно, стига да се придържате към „златните правила“, свързани с грижата за тревата, твърди проф. Бокш. Ако решите сами да си посеете трева, която е много по-евтин вариант от чимовете, трябва първо да подберете правилните семена. Най-добре е да използвате готова смес. След това трябва да се въоръжите с търпение, защото по тази трева ще можете да ходите едва след 4 до 6 седмици.

Основното обаче е да поливате тревата обилно, независимо дали сте си засели моравата сами или сте си купили готови чимове. Най-добре е това да се прави вечер в продължение на 2-3 седмици. А ако времето е слънчево, това трябва да става няколко пъти на ден. Друго важно правило е да оставите тревата да израсте до около 10 см, преди да я окосите за първи път.

Една от основните грешки, които допускат прекалено ревностните градинари, е преждевременната вертикулация на тревата. През пролетта тази процедура може да се осъществи едва след четвъртото или петото косене и да не бъде прекалено дълбоко – повърхността трябва да остане зелена, съветва Мартин Бокш.

Лесно е: Със сигурност ще искате да си направите такъв кът за отмора в двора (СНИМКИ)

Моравата е жив организъм, който има нужда от пълноценно подхранване. Оптималният вариант са торове, в които са включени всички необходими елементи. Азотните торове са за растеж, а магнезиевият е нужен за образуването на хлорофил, за да имате свеж зелен цвят. Фосфорът подпомага растежа на корените, а калият абсорбира влагата, което е особено важно при студено време.

Важна е и височината на тревата – тя не трябва да бъде под 4-5 сантиметра и е идеална за детски игри и пикник. Липсата на светлина, торове, прекалено ниското косене или продължителната суша пречат на растежа на тревата, „прокарвайки” пътя на плевелите.

Мъхът, например се появява там, където има много сянка, твърде плътна повърхност, прекомерна влага или тревата е напревилно окосена. За препоръчване е тези участъци да бъдат подменени или тревата да се засее наново. Да не забравяме, че зеленият килим се нуждае от тежест - трябва да ходите, да бягате, да скачате по тревата и колкото по-често, толкова по-добре, казва Мартин Бокш. Така и къртиците няма да ви досаждат често.
БГНЕС