Предизборната кампания е вяла или силно негативна - това са изводите от наблюдението на асоциацията „Прозрачност без граници”, представени днес. Някои от политическите участници реализират стратегия за отблъскване на избирателите от изборния процес с цел намаляване на избирателната активност, за да си осигурят 1%, необходим за субсидия, или 4%, за да влязат в парламента, коментира Ваня Нушева от асоциацията.

Според социолога Антоний Гълъбов нито една партия не работи за увеличаване на избирателната активност. Той отбеляза, че СИК са най-слабото място на изборната технология от гледна точка на подготовката и обучението на хората в тях.

Освен това 16 организации са регистрирали наблюдатели, някои от които очевидно са свързани с партии, предупреди Гълъбов и отбеляза, че на терена ще се движат прекалено много хора. Проблемът е кой ще наблюдава наблюдателите, посочи той.

От „Прозрачност без граници” досега са констатирали по места скрита реклама, системно водене на кампании против други регистрирани кандидати и купуване на подкрепа чрез благотворителност, както и обещания за намаляване на цените на лекарствата за избиратели, които подкрепят определена партия.



На телефона за нарушения на асоциацията са постъпили 21 сигнала, като три от тях са за купуване на гласове, а четири - за контролиран вот.

Изводът на експертите от „Прозрачност без граници” е, че гражданите се страхуват да излязат от анонимността и да влязат в ситуация, в която да окажат съдействие на правоохранителните органи.