Медийният регулатор ще глоби радиото до 27 хил. лв.
Смяна на ръководството на БНР поискаха журналисти от редколегията на "Хоризонт" на среща с членовете на Съвета за електронни медии /СЕМ/, в която участва и Силвия Великова. Като причина да настояват за оставката на директора Светослав Костов и на УС те изтъкнаха цензура, упражнена върху тях покрай скандала от миналата седмица, когато на Великова е бил отнет съдебният ресор.

От СЕМ решиха да обсъждат въпроса идния петък на свое заседание, а заради спрения радиосигнал на 13 септември могат да наложат глоба до 27 хил. лв. за нарушаване на закона и за нарушаване на индивидуалната лицензия. Медийните надзорници ще сезират прокуратурата за цензура, но поканиха на среща утре и директора, и редколегията с аргумента, че двете страни излагат противоположни тези.

По повод поисканото отстраняване на директора на БНР юристката на СЕМ обясни, че към момента няма налице законовите условия за предсрочно прекратяване на мандата му.

Пред NOVA Костов заяви, че е готов на диалог с редколегията, а членът на УС Стефан Ташев коментира, че УС не се меси в редакционната политика и не знае защо им се иска оставката.



По-рано зам.главната редакторка на Програма "Хоризонт" Даниела Късовска заяви, че самата тя е депозирала оставката си. "Ние смятаме, че не можем да работим с него", каза Късовска, която обясни своята гледна точка за събитията. Тя добави, че в националното радио са свикнали на свобода на изразяване.

"Ние сме ефирът - всеки натиск върху нас, ще се отрази на него", каза и самата Великова, която цитира пред СЕМ свои разговори с Костов, проведени на четири очи през миналата седмица. В тях той й обяснил, че върху него е оказан натиск да я махне от ресора и от микрофона. "Не съм призовавала да се ходи на протести", каза още Великова, която бе упрекната от УС преди дни, че не отразява ресора си обективно. На въпросите на СЕМ, които признаха, че не знаят как се дават и сменят ресори в БНР, Късовска обясни, че това става със заповед, а по всеки един ресор работят по двама-трима репортери. Съдебният се е отразявал досега едновременно от трима репортери, като Великова била първият човек в екипа. Ресорите се сменят в различни ситуации, например, когато един човек се окаже неподходящ за съответния ресор, обясни шефката на репортерите принципа на работа досега.

Прокуратурата: Нямало е техническа причина „Хоризонт“ да замлъкне

Самата Великова разказа как през 2004 г., когато е била президентски репортер, й е бил отнет ресорът заради искане на прессекретаря на президента Първанов тогава, като й бил предоставен правосъдният ресор. "Плаках, плаках, плаках", разказа журналистката, но добави, че се радва, че е станало така, защото започнала да чете за съдебната система и се развила много повече като съдебен репортер, отколкото, ако беше останала президентски.

Светослав Костов пред СЕМ: Няма да допусна политическа пропаганда в БНР (СНИМКИ)

След изслушването на част от журналистите от "Хоризонт", от СЕМ се оттеглиха да се запознаят с документацията. "Това за нас е шокираща информация", каза председателят на медийния регулатор София Владимирова, предвид чутото, и обясни, че СЕМ не желае журналистите от БНР да протестират с песента на "Бийтълс". Колежката й Бетина Жотева пък цитира текста за цензурата от закона за радио и телевизия. "Имаме основание да сезираме правораздавателните органи за това, което чухме", каза Жотева.