Започна преасфалтирането на участъка от пътя Своге – София, където при катастрофа с автобус на 25 август загинаха 17 души. Ремонтните работи са в отсечката от водостока, преди пътния инцидент, до моста над река Лесковдолска.
 
Подменя се износващият асфалтов пласт, тъй като направените анализи показват, че основният асфалтов пласт - биндер, е изпълнен съгласно изискванията и вложените в него материали отговарят на утвърдените технически норми, уточняват от Агенция “Пътна инфраструктура“. Материалите и рецептурата, които сега се използват в полагания асфалт, са одобрени от Института по пътища и мостове. Коефициентът на полируемост е по-висок от одобрените от инженера на проекта при основния ремонт на участъка. След полагането на асфалта днес, утре отсечката ще бъде маркирана с шумяща маркировка.

Институтът за пътна безопасност: МВР е можело да предотврати катастрофата край Своге
 
Движението в участъка от второкласния път e спряно, а обходните маршрути за леките автомобили са по път София - Монтана и след това Своге - Искрец - Бучин проход.

 
Проходът „Петрохан“, на територията на Софийска област, също е в ремонт и шофьорите трябва да карат с по-ниска скорост и да спазват стриктно пътната сигнализация. Тежкотоварните камиони и автобусите, идващи от Видин по път Е-79 и пътуващи към Своге, се отклоняват при Ребърково в посока Ботевград, за да не влизат в Искърското дефиле. Леките автомобили и локалният трафик, пътуващ от София към Своге, могат да преминават по път II-16 в двете посоки до отклонението за село Редина.

Експерти не виждат смисъл от нов орган за пътна безопасност
 
През следващата седмица ще бъде направен одит по пътната безопасност и преглед на цялостното състояние на близо 82-километров участък на второкласния път през Искърското дефиле от лицензирани външни одитори по пътна безопасност. На базата на техните заключения ще бъдат взети решения какви допълнителни ремонтни дейности трябва да бъдат предприети, как да се подобри безопасността на движението.
 
Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр. Отговорност на общината са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на селата и селищните образувания, припомня пътната агенция.

Глоби за автобуси без видеорегистратори и колани предвиждат законови промени
 
Жители на Своге ще протестират и днес в 18.30 часа с искане да бъдат наказани виновните за катастрофата на 25 август. Все още не е уточнено мястото на протеста, съобщиха за Дарик организаторите на недоволството.