В условията на спешната необходимост са ускоряването на модернизацията на въоръжените ни сили. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов при откриването на 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“ в Международен панаир - Пловдив, предаде кореспондентът на БТА Ирина Шопова. По думите му Министерство на отбраната продължава да концентрира усилията си върху реализирането на проектите за превъоръжаване на българската армия. Сред тези с най-висок приоритет той посочи придобиването на нов тип боен самолет и придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб.

В края на 2023 година Народното събрание ратифицира договора по проектите на сухопътните войски - придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, каза Запрянов. Министерството активно работи и за реализиране на проектите по придобиване на нови три координатни радари, придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси и придобиване на зенитно-ракетни комплекси със средно голям обсег на действие. 

Връщането на високоинтензивен международен конфликт на територията на Европа изправи пред изпитание готовността ни за отбрана и ни показа колко важно е да се вземат навременни решения, коментира министърът. По думите му това е наложило и тенденцията за увеличаване на военните разходи и на глобалното търсене на ново въоръжение и техника, както и за поддържане на запасите на държавите членки. Министерство на отбраната активно подкрепя участието на представители на българската индустрия и военни научни организации в иновационните проекти по линия на Европейския фонд за отбрана, фонда за иновации в отбраната на НАТО и ускорителя на иновации и отбраната на северния Атлантик (DIANA), отбеляза Запрянов. Той допълни, че се подкрепят и инициативите, които целят да мотивират държавите членки да са сътрудничат в областта на съвременните доставки като инструмента за укрепване на Европейската отбранителна промишленост чрез обществени поръчки (EDIRPA) и бъдещата Европейска програма за отбранителна промишленост (EDIP).

Международната специализирана изложба „Хемус 2024“ се провежда от 5 до 8 юни в Международния панаир в Пловдив. В първия ден на изложението ще се проведе заседание на Индустриалния форум.


Компании от 25 държави ще представят новостите в отбранителната индустрия на изложението.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ирина Шопова/БТА